Zimski koraci koji vode u zdravo proljeće

Mnogi ljudi u siječnju, odmah nakon blagdana, donose odluke o kretanju na rigorozne dijete, iscrpljujuće treninge i detoksikacije kako bi ublažili i uklonili posljedice pretjerivanja i krivih odabira u hrani i piću tokom blagdanskih slavlja i okupljanja. Izgleda kao da nas u siječnju zahvati kolektivno „detoks ludilo“.

No, ovo je zapravo pogrešan pristup jer siječanj i veljača nisu pogodni za bilo kakve fizičke napore i iscrpljivanja, za intenzivne treninge, preznojavanja i teretane, za restriktivne dijete ili ozbiljna čišćenja organizma.

Moramo se prisjetiti i osvijestiti da je zima u cijeloj godini najvažniji period za regeneraciju, obnavljanje zdravlja, pomlađivanje organizma i akumuliranje energije.

Važno je živjeti u skladu s prirodom i pratiti njezin ritam, a priroda sada još uvijek miruje i odmara. Priroda nas sada doslovce zove na mirovanje, počinak, usporavanje, regeneraciju, povlačenje prema unutra te prikupljanje snage i moći za slijedeću godinu. Naravno da se mi ne možemo isključiti iz svih aktivnosti i odspavati „zimski san“ odnosno hibernirati tokom zimskih mjeseci, ali možemo ritam i način svog života  prilagoditi ovom dobu godine. To znači da  prilagodimo svoju prehranu, smanjimo stres i psihičke napore na minimum te mudro čuvamo svoju vitalnu energiju.

U siječnju trebamo u miru namjestiti kompas odnosno smjer našeg kretanja za godinu ispred nas, a to možemo percipirati kao da postavljamo naš unutarnji GPS koji će nas voditi prema svim zacrtanim ciljevima. Možemo postaviti svoje ciljeve i planove te početi lagano uvoditi željene promjene, ali malim i nježnim koracima, gotovo nevidljivim.

Prva dva mjeseca u godini su vrijeme za prikupljanje i akumuliranje energije, a nikako za njezino rasipanje. Zbog toga je važno svakodnevno odmarati, moliti, meditirati, čitati, dovoljno vremena provoditi u tami, samoći, tišini i miru te se, što je više moguće, odmaknuti od užurbane svakodnevice pune stresa i napetosti. Jedino na taj način možemo prikupiti dovoljno snage i energije za velike i zahtjevne korake i promjene koje nas čekaju na proljeće.

Siječanj je još uvijek period u kojem moramo paziti i njegovati svoje bubrege odnosno svakodnevno podupirati njihov potencijal. Prema taoističnoj medicini, naša životna energija je pohranjena u području bubrega, nadbubrežnih žlijezda te u trtičnoj zoni koju nazivaju „točka vitalne životne energije“ ili „vrata života i smrti“. Pošto su naši bubrezi i nadbubrežne žlijezde u ovo doba godine posebno osjetljivi, trebamo im posvetiti našu punu pažnju i brigu kako bi cijelu zimu bili u optimalnom stanju jer su oni doslovce trezori naše vitalnosti i životne energije. Čim u bubrezima i nadbubrežnim žlijezdama dođe do stagnacije ili iscrpljenosti, javljaju se osjećaji straha, panike i paranoje, nedostatak hrabrosti te nemogućnost da primijenimo svoju mudrost i volju.

Dakle naša najvažnije zadaća u siječnju i veljači je da prikupljamo, pohranjujemo, čuvamo i umnožavamo svoju dragocjenu energiju. Prema taoističnim Majstorima to najlakše napravimo tako da zatvorimo svoja tri najvažnija „energetska prozora“, a to su naše oči, uši i usta. To znači da se ne bavimo, ne gledamo i ne slušamo ništa što nas iscrpljuje i umara te da komuniciramo samo ono najnužnije.

Svakako trebamo voditi računa o higijeni spavanja što znači da svom tijelu trebamo svakodnevno osigurati dovoljne količine kvalitetnog sna, a najvažnije od svega je da na vrijeme odemo na spavanje (najkasnije 22 sata). Prije spavanja izmasirajte stopala s magnezijevim uljem i obavezno si kapnite par kapi živice odnosno smole sibirskog cedra ispod jezika (sublingvalno).

PREHRANA

Što se tiče prehrane u ovo doba godine izuzetno je važno da se ne primjenjuju nikakve redukcijske dijete i iscrpljivanje.

Prehrana treba biti bogata zdravim masnoćama kao što su avokado, maslinovo ulje, sezamovo ulje, kokosovo ulje, orašasti plodovi. Masnoće su prvenstveno važne jer su potrebne za pravilno funkcioniranje žlijezda s unutarnjim lučenjem odnosno za stvaranje hormona. Ovo je izuzetno važno za zdravlje oba spola, a osobito za žene.

Najbolje je konzumirati što više tople i tekuće hrane, puno povrća i mahunarki, gomoljastog povrća, orašastih plodova, a osobito je važna fermentirana hrana (kiselo zelje i repa, daikon, kimchi, miso…) Nikako ne konzumirati hranu ili piće direktno iz hladnjaka.

Za bubrege, koji imaju oblik graha, jako su važne upravo mahunarke i to osobito one koje su tamne boje (crni i smeđi grah, crna leća…)

Šećer smanjiti ili, ako je ikako moguće, potpuno isključiti iz upotrebe jer ga bubrezi ne vole.

Kavu i alkohol također trebamo svesti na minimum ili ih u potpunosti isključiti.

Večernji obrok neka bude manji, laganiji i bez ugljikohidrata, a treba ga pojesti najmanje 2 sata prije odlaska na spavanje.

Treba unositi dovoljne količine vode jer bubrezi rade s manje napora i manje se troše kad je organizam dovoljno hidratiziran.

BIORITAMSKI SAT

Prije 4000 godina su taoistični majstori otkrili tzv. bioritamski sat organizma, a taj sat nas uči u kojem dijelu dana je koji organ bolje otvoren za regeneraciju, kada se proizvode hormoni, kada je optimalno vrijeme za probavu i sl. Skupina znanstvenika je to isto dokazala i 2017. godine dobila Nobelovu nagradu. Prema tom bioritamskom satu mi dobivamo znanje kada je u danu potrebno poduprijeti koji organ kako bi bili zdraviji, vitalniji i puni energije.

Vrijeme bubrega je između 17 i 19 sati i sve što učinimo u tom periodu za svoje bubrege, svoje reproduktivne organe, hormone i nadbubrežne žlijezde se potencira.

Tada treba raditi i konzumirati sve ono što naši bubrezi vole, a izbjegavati sve što ih opterećuje i slabi. Bubrezi vole toplinu, mir, odmor, adaptogene biljke, zdrave masti, mahunarke, tople juhe, šetnje…

Za bubrege, nadbubrežne žlijezde, hormonalni sustav i cijeli urogenitalni trakt je preporučljivo konzumirati čaj od poljske preslice  te primjenjivati kupke od preslice i to najbolje u periodu između 17 i 19 sati.

DODACI PREHRANI

Još uvijek je potrebno uzimati dovoljne dnevne doze D vitamina jer se on, bez obzira na sunčane dane, u našem podneblju ne apsorbira.

Važno je redovito koristiti mumiju (shilajit) jer je bogata mineralima koje naše tijelo sada treba, a ujedno podupire imunološki sustav koji je pod priličnim opterećenjem.

Blagotvorne su i sve adaptogene biljke osobito rodiola, ashwaganda, eleuterokok i maca jer one doslovce maze naše nadbubrežne žlijezde, štite ih, podupiru ih, obnavljaju endokrini sustav i spolnu energiju.

U ovom se periodu preporuča i korištenje ulja Altajske princeze jer ono podupire oporavak i regeneraciju svih žlijezda, pomaže im kod stvaranja hormona, balansira njihov rad odnosno budi tzv. hormonalnu vatru koja nam je potrebna za nadolazeću godinu.

KRETANJE I BORAVAK U PRIRODI

Što se tiče kretanja, izbor nam prije svega treba biti šetnja i boravak u prirodi, a od aktivnosti joga, ples, lagani pilates te istezanje i to osobito donji dio leđa odnosno trtična zona.

Boravak na otvorenom pokušajte planirati tako da što je češće moguće uhvatite izlazak ili zalazak sunca jer se tako uspostavlja cirkadijalni ritam našeg tijela koji prati izmjene dana i noći, a glavni je pokretač metabolizma i imunološkog sustava.

Nažalost, danas postoji tzv. poremećaj manjka prirode koji uzrokuje niz disbalansa u organizmu zbog nedostatka prirodne svjetlosti i to osobito zimi. Zato svakodnevno trebamo izaći van bez obzira na vremenske prilike i osjetiti prirodu u svim njezinim pojavnostima jer to ima povoljno djelovanje na cjelokupni organizam, ali i na raznolikost mikrobioma (sustav mikroorganizama u našem tijelu).

Važno je da budemo u kontaktu sa zemljom, ali pošto sad ne možemo hodati bosi, dovoljno je da polažemo dlanove na zemlju, snijeg ili na drveće jer to ima protuupalno djelovanje i prazni nas od zračenja.

Poželjno je smanjiti boravak na društvenim mrežama jer nam crpi energiju i vrijeme te se odmaknuti od velikih skupova, slavlja i negativnih ljudi.

Na ovaj način ćete spriječiti adrenalnu iscrpljenost, hormonalni disbalans, proljetni umor i depresiju te burnout koji se javljaju kada ne uspijemo prikupiti i sačuvati dovoljno energije tokom prosinca, siječnja i veljače.

Osnažit ćete  i očuvati svoju vitalnu, esencijalnu životnu energiju bez iscrpljivanja rezervi, a time će se pojačati i vaš libido.

Proljeće ćete dočekati s napunjenim baterijama i prštati od vitalnosti i radosti.

FITOLAB portal zdravlja

Zdravlje je za nas uvijek na prvom mjestu – danas je zdravlje vrlo krhko i treba ga čuvati i njegovati. Važno je naglasiti da zdravlje nije odsustvo bolesti već je ono odraz ravnoteže i harmonije unutar bića odnosno stanje tjelesnog, emocionalnog, duševnog i socijalnog blagostanja (Andrija Štampar).

Povezane novosti

Odaberite individualan pristup

Savjetovanje farmaceuta
Personalizirane terapije
Holistički (cjeloviti) pristup zdravlju
Pročitajte više

Izdvojeni proizvodi

Pogledaj sve proizvode
Naša web trgovina koristi kolačiće kako bi vam pružili bolje iskustvo i funckionalnost stranice. Koristeći naše usluge, pristajete na naše korištenje kolačića. View more
Prihvati
Odbij