Mozak - naše super računalo 3. dio

Prirodna rješenja za regeneraciju mozga

U drugom dijelu bloga pisali smo o čimbenicima koji negativno utječu na zdravlje mozga, a u ovo dijelu proći ćemo kroz neka prirodna rješenja za čišćenje i regeneraciju mozga.

Za sreću i zdravlje mozga najvažnija je ljubav! to podrazumijeva empatiju, dobrotu, služenje, pomaganje…

U nastavku pročitajte više o aktivnostima i navikama koje prije svega doprinose čišćenju stanica mozga, a zatim i njegovoj obnovi odnosno stvaranju novih neurona čime se pojačavaju kognitivne performanse i sprječava nastanak oštećenja i degenerativnih bolesti mozga.

SAN

Kvalitetan i dubok san najbolji je „dodatak prehrani“ kojim čuvamo zdravlje mozga. Kvalitetan san potreban je prije svega da bi se naš mozak očistio od nakupljenih toksina i svog metaboličkog otpada, a tek onda da bi se regenerirao i stvorio nove neurone.

Tokom takvog sna mozak se skupi za trećinu volumena i na taj način se oslobode prolazi između neurona, koji omogućuju da se izluče svi toksini koje smo unijeli izvana, ali i svi produkti metabolizma samog mozga.

Ako se taj proces čišćenja ne dogodi dolazi do stvaranja amiloidnih plakova, do povećanog oksidacijskog stresa i do upalnih procesa u mozgu. Sve to pojačava propadanje neurona, a upalni procesi u mozgu uzrokuju: migrene, poremećaje raspoloženja, probleme s pamćenjem  pa čak i Alzeimerovu bolest, moždane udare i tumore.

U snu se aktivira GLIMFATIČKI SUSTAV  odnosno tzv. GLIA stanice za koje se dugo nije znalo koja im je funkcija. Tek nedavno je dokazano da taj sustav, zajedno s limfnim sustavom i cerebrospinalnom tekućinom u snu čisti mozak od toksina.

SPORSTKE AKTIVNOSTI I KRETANJE

Tjelesna aktivnost ima pozitivni učinak jer diže razine neurotransmitera (serotonin, dopamin) i endorfina, uklanja stres, ubrzava dotok krvi i kisika u mozak – kroz krvni i limfni protok te potiče neurogenezu.

Za fizičke aktivnosti važno je da budu kontinuirane – barem 3 puta tjedno po 30 minuta, ali je tu važno naglasiti da to mora biti nešto u čemu uživamo.

Dakle, naglasak je na tome da odaberemo aktivnost koja nam predstavlja UŽIVANJE, a nikako mučenje i iscrpljivanje tijela. Našem mozgu najviše odgovaraju lagane aktivnosti uz koordinirane pokrete poput plesa, joge, vrtlarenja, šetnje, osobito šumom ili uz vodu i sličnog. Na taj način tijelo potičemo da jača svoje moći i definira mišićnu masu bez stvaranja upalnih procesa, akumuliranja kiselih metabolita te povećanja oksidativnog stresa što negativno utječe na zdravlje mozga, ali i na imunitet.

SUNCE

Sunčevo svjetlo ulazi u mozak preko optičkog živca i potiče neurofiziološke procese koji održavaju dobro raspoloženje i snažan imunitet.

Sunce stimulira proizvodnju serotonina (hormona sreće) bez kojeg padamo u anksioznost i depresiju.

U procesu regeneracije mozga još su neophodne visoke doze vitamina D3, kojeg možemo dobiti jedino na suncu, ali samo u ljetnim mjesecima, dok ga tokom zime treba obavezno suplementirati i to u prirodnom obliku.

SEKS

Spolnost i mozak su višeslojno povezani. Užitak u seksu gotovo trenutno zaustavlja stvaranje stresnih hormona, koji su glavni inhibitori regenerativnih procesa u mozgu i živcima, a ujedno pospješuje izgradnju novih neurona te obnovu i regeneraciju hipokampusa. Dakle, uživajte u seksu…vodite ljubav!

ZDRAVA CRIJEVA I MIKROBIOM

Bez zdravlja crijeva nema zdravlja mozga!

Pošto su crijeva direktno vezana s mozgom i njihov utjecaj na centralni živčani sustav je ogroman,  danas ih još zovemo i „drugi mozak“.

U sluznici tankog crijeva se izlučuje 90 % serotonina ( hormon sreće) i oko 50 % dopamina (neurotransmiter koji nam je potreban za pamćenje).

Mozak i crijeva stalno izmjenjuju informacije, odnosno komuniciraju preko nervus vagusa, najduljeg živca u našem tijelu. Nazivaju ga još i “os mozak-crijeva” zato što služi kao dvosmjerni komunikacijski kanal između njih.

DOVOLJNE KOLIČINE KISIKA I DISANJE

Mozgu su neophodne dovoljne količine kisika odnosno dobra prokrvljenost koje mu omogućujemo prvenstveno pravilnim disanjem.

Dajte svom mozgu kisika: prošećite, boravite u prirodi i  na svježem zraku, redovito provjetravajte zatvorene prostore i okružite se biljkama (bršljani, paprati, spatifilum, palme…) jer one uklanjaju formaldehide, elektrosmog i čiste zrak. U zatvorenim prostorima (osobito ako u njima boravi više ljudi) koristite Palo Santo i eterična ulja.

DOVOLJNE KOLIČINE VODE

Potrebno je unositi  dovoljne količine vode u tijelo, kako ne bi došlo do dehidracije mozga jer se tada javlja glavobolja, migrena, vrtoglavica, slabija koncentracija, dezorijentiranost itd. Tokom dana potrebno je kontinuirano unositi vodu u organizam zato što već i blaga dehidracija, koje možda nismo ni svjesni, može izazvati velike probleme za mozak

KLASIČNA GLAZBA

Izuzetno je važna za umirenje i pravilan rad mozga kao i za stvaranje novih neurona. Ona potiče rad i lijeve i desne polutke mozga te ga uravnotežuje. Slušanje ovakve glazbe nas umiruje i relaksira, smanjuje mentalni zamor, smanjuje nivo kortizola, smanjuje depresivna stanja i anksioznost, uklanja tugu te nas raznježuje.

FITOTERAPIJA – BILJE, MEDICINSKE GLJIVE, ZAČINI

U naše sljedećem i zadnjem dijelu bloga o mozgu pročitajte sve o bilju, gljivama i začinima koji pomažu našem mozgu da ostane zdrav i mlad 😊

FITOLAB portal zdravlja

Zdravlje je za nas uvijek na prvom mjestu – danas je zdravlje vrlo krhko i treba ga čuvati i njegovati. Važno je naglasiti da zdravlje nije odsustvo bolesti već je ono odraz ravnoteže i harmonije unutar bića odnosno stanje tjelesnog, emocionalnog, duševnog i socijalnog blagostanja (Andrija Štampar).

Povezane novosti

Odaberite individualan pristup

Savjetovanje farmaceuta
Personalizirane terapije
Holistički (cjeloviti) pristup zdravlju
Pročitajte više

Izdvojeni proizvodi

Pogledaj sve proizvode
Naša web trgovina koristi kolačiće kako bi vam pružili bolje iskustvo i funckionalnost stranice. Koristeći naše usluge, pristajete na naše korištenje kolačića. View more
Prihvati
Odbij