Ritmovi imunološkog sustava

Ovisno o kozmičkim ciklusima, postoje tri razdoblja u godini kada svaki imunološki sustav slabi: kraj rujna i listopad, kraj prosinca i siječanj te kraj ožujka i travanj. Valovi morbiditeta ponavljaju se svake godine u istim vremenskim intervalima. Medicinska istraživanja učestalosti epidemija, morbiditeta od raznih kroničnih pa i onkoloških bolesti te drugih zdravstvenih problema, kao i stope mortaliteta pokazuju da se najveći broj infekcija, morbiditeta i smrti događa upravo u tim vremenskim intervalima. Ovi se intervali odnose na područja od ekvatora prema sjeveru. U tim razdobljima svi patogeni, odnosno bakterije i virusi, sinkrono povećavaju svoju aktivnost. Statistika smrti koja nije povezana s infekcijama, npr. smrti od moždanog udara i raka, te neinfektivne smrti, pokazuju potpuno isti grafikon.

 

Prema jednom od objašnjenja, ciklusi povećane smrtnosti i morbiditeta mogu biti povezani s rotacijom Zemlje oko Sunca. Možda su na neki način smrtni slučajevi povezani s promjenom elektromagnetskog polja Zemlje na koje utječu valovi koje stvara Sunce, te pojačana aktivnost Sunca odnosno njegove pjege. Ovi valovi utječu na aktivaciju mikroflore ili biote i inhibiraju obrambene snage organizma.

 

Imunološki sustav spada u integrativne sustave, kao i živčani, kardiovaskularni i probavni sustav. Mnogi čimbenici utječu na to kako imunološki sustav funkcionira kao cjelina, što čini više od samo zaštite od infekcije. Glavna funkcija imunološkog sustava je kontrolirati djelovanje stranog biološkog materijala u našem tijelu. Osoba sa slabim imunološkim sustavom češće obolijeva od virusnih i kroničnih bolesti, ali također i od onkoloških bolesti. Pravilnom i uravnoteženom prehranom te zdravim načinom života moguće je osigurati i održati učinkovito funkcioniranje imunološkog sustava. Koncept "pravilne prehrane" mora se promatrati bez fanatizma i ekstrema. Osoba mora dobiti odgovarajuću količinu masti, bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina i minerala koji su potrebni tijelu. Osim toga, naše je tijelo genetski prilagođeno okolini u kojoj živi pa je potrebno konzumirati hranu i vodu, iz okoline u kojoj živimo što je više moguće.

 

Prema mnogim kliničkim nutricionistima, moderna prehrana može osigurati samo 5% potrebnih mikroelemenata i vitamina, što je, naravno, apsolutno nedovoljno za učinkovito funkcioniranje imunološkog sustava. Osim toga, imunološki sustav ovisi i o genetskim čimbenicima i načinu života. Najviše ga ugrožavaju stres i psihofizička preopterećenja. Ako se sve to poklapi s kozmičkim ciklusima koji negativno utječu na imunološki sustav, u tim razdobljima potrebno je pojačati otpornost organizma imunostimulatorima i adaptogenima, za koje ja najbolje da budu prirodnog podrijetla. Posljednjih godina evidentan je trend reklamiranja imunostimulatora, no svatko treba sam procijeniti je li njegovom imunološkom sustavu potrebna dodatna stimulacija. Osoba s jakim i stabilnim imunološkim sustavom ne treba imunostimulatore! 

 

Neki liječnici upozoravaju na izvanredno povećanje oštećenja štitnjače, odnosno autoimuni tireoiditis, bolest koja je nekada bila prilično rijetka, a sada svaki drugi bolesnik stariji od 40 godina ima takvu dijagnozu. Prema istraživanjima, najvjerojatniji uzrok je pretjerana uporaba imunostimulatora. Pretjerana aktivnost imunološkog sustava može dovesti do autoimunih bolesti. S takvim bolestima, imunološki sustav počinje percipirati vlastite stanice kao strane i počinje ih ubijati. S imunostimulatorima je potrebno biti vrlo oprezan, pridržavati se uputa odnosno preporučenih dnevnih količina te ih konzumirati u vrijeme slabljenja imunološkog sustava i povećanog rizika od infekcija.

Proizvodi profesionalne fitoterapije koji su namijenjeni prvenstveno jačanju i regulaciji funkcioniranja imunološkog sustava:

  1. Čaga s eleuterokokom - djeluje na povećanje psihofizičke sposobnosti, povećava zaštitnu sposobnost organizma, kao adaptogen pojačava lučenje hormona nadbubrežne žlijezde koji djeluju protiv stresa.
  2. Čaga s rhodiolom - djeluje na središnji, simpatički i parasimpatički živčani sustav, poboljšava rad štitnjače i gušterače.

FITOLAB portal zdravlja

Zdravlje je za nas uvijek na prvom mjestu – danas je zdravlje vrlo krhko i treba ga čuvati i njegovati. Važno je naglasiti da zdravlje nije odsustvo bolesti već je ono odraz ravnoteže i harmonije unutar bića odnosno stanje tjelesnog, emocionalnog, duševnog i socijalnog blagostanja (Andrija Štampar).

Povezane novosti

Odaberite individualan pristup

Savjetovanje farmaceuta
Personalizirane terapije
Holistički (cjeloviti) pristup zdravlju
Pročitajte više

Izdvojeni proizvodi

Pogledaj sve proizvode
Naša web trgovina koristi kolačiće kako bi vam pružili bolje iskustvo i funckionalnost stranice. Koristeći naše usluge, pristajete na naše korištenje kolačića. View more
Prihvati
Odbij