Timus - tvornica T-limfocita

Znate li za sićušnu, pomalo misterioznu žlijezdu u svom tijelu o kojoj se još uvijek malo zna i malo priča, a ona ima veliki utjecaj na tijelo, duh i emocije?

To je TIMUS ili prsna žlijezda - organ smješten u prednjem, gornjem dijelu prsnog koša. Igra vrlo važnu ulogu u regulaciji imunološkog sustava zbog čega ga često zovu „ kraljem imuniteta“ i smatra ga se glavnom sklopkom imunološkog sustava. Timus je tvornica bijelih krvnih zrnaca odnosno T-limfocita koji čuvaju organizam od svih virusa, bakterija i napada izvana, ali je ujedno i pravi anti-age pogon.

Osim direktnog utjecaja na zdravlje, timus je povezan i s našim energetskim stanjem te životnom vitalnom energijom, a možemo ga smatrati i koljevkom radosti, sreće, ljubavi i zahvalnosti.

TIMUS ili prsna žlijezda je organ ovalnog oblika, a nalazi se u prednjem, gornjem dijelu medijastinuma odnosno prsnog koša, odmah iza prsne kosti i iznad srca. Ovo je središnji organ imunološkog sustava u kojem se razvijaju i sazrijevaju obrambene stanice T-limfociti.  

Riječ timus potječe od grčke riječi thymos što znači “životna energija” ili duša jer se u to doba smatralo da se duša nalazi upravo na tom mjestu.

 Drevne civilizacije su dobro poznavale timus i njegovu povezanost sa srcem te su ga nazivali još i “točka sreće”, “izvor mladosti” ili “tron duše”.

Koje su faze razvoja timusa kroz život?

Timus je razvijen kod novorođenčadi i u prve tri godine djetetova života, a najaktivniji i najrazvijeniji je oko treće godine te se još lagano povećava do puberteta. Nakon puberteta, pod utjecajem spolnih hormona, počinje razgradnja funkcionalnog tkiva timusa koje zamjenjuje masno tkivo, a ovaj proces se naziva involucija. Dakle, tokom vremena ova žlijezda lagano atrofira, doslovce se suši, a njezin obujam se smanjuje, što dovodi do slabljenja imunološkog sustava, češće pojave infekcija te raznih drugih bolesti uključujući i autoimune.

Ubrzanu degeneraciju timusa mogu uzrokovati loša prehrana, loše držanje gornjeg dijela tijela, traume, emocionalne blokade, toksini odnosno svi oni faktori koji izazivaju hormonsku neravnotežu.

Koja je funkcija timusa?

Timus je središnji organ imunološkog sustava jer u njemu nastaju prve stanice limfatičkog sustava timociti koji sazrijevaju i zatim se dijele te se pretvaraju u zrele T-limfocite. Zreli T-limfociti potom odlaze u krv te u druge limfne organe i žlijezde kao što su slezena ili limfni čvorovi, gdje se bore protiv raznih infekcija. Oni djeluju kao vojnici koji ubijaju sve viruse, bakterije i druge nepoželjne napadače izvana.

Zreli T-limfociti imaju važnu funkciju i u razvoju imunološke tolerancije odnosno prepoznavanju stanica vlastitog organizma koje ne napadaju pa zbog toga sprečavaju razvoj autoimunih bolesti.

U timusu nastaju i timozin i timopoetin koji u organizmu imaju hormonsko djelovanje.

Iz svega navedenog se vidi da timus djeluje kao žlijezda pa zbog toga spada u endokrini sustav, a istovremeno drži i sve ključeve imunološkog i limfatičkog sustava.

Nedovoljno razvijen timus kod novorođenčadi pospješuje pojavu infekcija zbog oslabljenog imunosnog odgovora te je povećan rizik od kasnijeg razvoja autoimunih bolesti.

Energetski, timus je povezan sa srčanim centrom, a otvaranjem našeg srčanog centra povećava se radost, empatija, ali i spremnost da dajemo, oprostimo i pokažemo suosjećanje.

O timusu je dugo vremena postojalo vrlo malo informacija i tek u drugoj polovini 20.stoljeća je razjašnjena njegova funkcija. No, potrebno je provesti još mnoga znanstvena istraživanja kako bi se jasnije definirala uloga timusa u razvoju autoimunih bolesti te da se još detaljnije razjasni njegova uloga kod poremećaja imunološkog sustava.

Želite li saznati više o funkciji timusa, zaustaviti njegovo propadanje, probuditi svoj imunološki sustav, potaknuti samoicjeljenje i pomlađivnje svog organizma - posvetite par minuta dnevno ovoj svojoj žlijezdi….a kako, pročitajte u slijedećem članku.

FITOLAB portal zdravlja

Zdravlje je za nas uvijek na prvom mjestu – danas je zdravlje vrlo krhko i treba ga čuvati i njegovati. Važno je naglasiti da zdravlje nije odsustvo bolesti već je ono odraz ravnoteže i harmonije unutar bića odnosno stanje tjelesnog, emocionalnog, duševnog i socijalnog blagostanja (Andrija Štampar).

Povezane novosti

Odaberite individualan pristup

Savjetovanje farmaceuta
Personalizirane terapije
Holistički (cjeloviti) pristup zdravlju
Pročitajte više

Izdvojeni proizvodi

Pogledaj sve proizvode
Naša web trgovina koristi kolačiće kako bi vam pružili bolje iskustvo i funckionalnost stranice. Koristeći naše usluge, pristajete na naše korištenje kolačića. View more
Prihvati
Odbij