Hren - hrana i lijek

Zlatni korijen za Vaš blagdanski stol

Na hren danas gledamo kao na dosadan korov koji je teško iskorijeniti, no kada obratimo pažnju na sve njegove dobrobiti za zdravlje, postaje nam jasno da bi ga trebali puno više cijeniti i što češće koristiti. Hren je pravi „zlatni korijen“ kada je u pitanju naše zdravlje i možemo ga koristiti kao ljekovito sredstvo kod brojnih tegoba i bolesti. Već sama činjenica da ga je vrlo teško iskorijeniti, upućuje na ogromnu snagu i vitalnost koju posjeduje i koju nam može prenijeti ukoliko ga konzumiramo dovoljno često.

Koristi se kroz povijest još od starog Egipta i Grčke gdje je bio toliko cijenjen da je određena količina hrena vrijedila kao ista količina zlata.

Hren je veliki čistač tla i zbog toga moramo biti vrlo pažljivi gdje ga kupujemo odnosno gdje je ubran. On iz zemlje povuče sve toksine, teške metale, antibiotike i radioaktivne tvari i zapravo može biti vrlo toksičan, ako je izrastao na onečišćenom mjestu. Pošto ga je vrlo lako uzgojiti, najbolje je zasaditi ga na vlastitom vrtu jer smo tako sigurni da je čist od toksina.

Prilikom ribanja hrena, u dodiru sa zrakom se oslobađaju njegove djelatne komponente i eterična ulja koja izazivaju neugodno pečenje očiju i suzenje.

Ostanite s nama do kraja ovog bloga, gdje ćemo s vama podijeliti dva ukusna načina pripreme hrena.

 

 

Sastav hrena

Hren je bogat mineralima i vitaminima pa tako 100 g hrena sadrži oko 800 mg kalija koji je blagotvoran za srce i krvne žile. Sadrži mnoge minerale: fosfor, magnezij, željezo i kalcij, sumpor te vitamine B1, B6 i B12. Sadrži i trostruko više C vitamina od limuna ili naranče. Ima vrlo specifičan ljut okus i miris koji mu daje glikozid singrin, a sadrži i kumarin, fenole, aspargin, peroksidazu i eterična ulja.

Mnogi ga smatraju našim domaćim đumbirom jer su oba ljutog okusa, a imaju i neka slična djelovanja na organizam. Danas se najviše koristi korijen hrena i to tokom cijele godine, ali su super i mladi listovi jer sadrže obilje C vitamina, klorofila, beta karotena i minerala.Djelovanje na zdravljeKada vidimo koliko hren pomaže našem zdravlju, postaje nam jasno da bi on trebao biti nezaobilazan u svakoj kuhinji, ali i kod mnogih bolesti u vidu iscjeljenja jer za hren zaista možemo reći da je vrlo vrijedna ljekovita biljka. No, ne valja s njime ni pretjerivati, najbolje je koristiti od 1 žličice do najviše 1 žlice dnevno.

Važno je naglasiti da hren ubrzava metabolizam i čisti tijelo od toksina te se zbog toga najčešće konzumira uz tešku mesnatu hranu ili sirovu ribu. Osim probavnog sustava, hren čisti i krvne žile te pluća i bubrege kojima pomaže da izbace proteine. Uz navedeno sprečava rast bakterija te se koristi i kao prirodni konzervans.

Detoks organizma

Za pospješivanje detoksa organizma te ubrzavanje metabolizma hren je najbolje koristiti u obliku pripravka: 100 g ribanog hrena se umiješa u 500 g meda i doda se sok od 3 limuna. Sve se dobro promiješa i čuva u hladnjaku te koristi po 1 do 2 žličice dnevno. Zbog toga što djeluje kao protuotrov, u Japanu se uvijek uz sirovu ribu poslužuje japanski hren ili wasabi. No, osim kao začin u prehrani, hren ima i mnogobrojna ljekovita svojstva.

Dišni sustav

Hren ima vrlo moćno djelovanje na dišne organe koje čisti od toksina i od sluzi, krijepi pluća, ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje, čisti sinuse i smiruje sinusitis, djeluje protiv kašlja, bronhitisa, astme te kod teškog disanja. Jača imunitet i time podiže otpornost organizma te prevenira razne prehlade i gripe. U mnogim državama se koristi kao dragocjeni prirodni antibiotik.

Sinusitis

Kod sinusitisa se koristi tako da se radi inhalacija, ili samo sa svježe naribanim hrenom koji se stavi na vatru ili sa čajem. Kada se stavi svježe naribani hren na vatru, udišu se isparavanja oko 5 minuta i to najbolje neposredno prije spavanja.

Pluća

Hren se koristi se i kao eliksir za pluća koji pripremimo tako da 250 g naribanog hrena umiješamo u 1 kg kvalitetnog meda i držimo u hladnjaku 6 dana uz povremeno miješanje. U takvom obliku može stajati i do 2 godine, a koristi se po 1 do 2 žličice dnevno. Ovaj pripravak je izvrstan i za glasnice osobito kod ljudi koji moraju puno pričati ili kod pjevača, kod promuklosti i hrapavog glasa, samo ga tada nemojte odmah progutati već stavite u usta 1 žličicu i pustite da se lagano topi. Kod bronhitisa se izmiješa ista količina ribanog hrena i ribanog đumbira s dvostrukom količinom meda te pusti oko 2 tjedna uz povremeno miješanje, a zatim se koristi po 1 žličica dnevno. Ukoliko vam je ova mješavina prejaka, pomiješajte ju u neki biljni čaj.

Probava i mršavljenje

Hren pospješuje probavu, olakšava sve probavne smetnje, ubrzava metabolizam te potiče razmnožavanje i razvoj dobrih bakterija u crijevima pa se zbog toga koristi i kod mršavljenja.

Pripravak za mršavljenje: u blender stavi oko 120 g ribanog hrena, komad ribanog đumbira, sok 3 limuna, 4 žličice meda i 3 žličice cejlonskog cimeta. Sve dobro izblendaj, stavi u staklenku i čuvaj u hladnjaku. Koristi se dva puta dnevno obavezno prije jela po 1 čajnu žličicu u periodu od 3 tjedna, a tada treba napraviti pauzu.

Ostale dobrobiti hrena

Pospješuje cirkulaciju, čisti i jača krvne žile te prevenira kardiovaskularne bolesti. Odličan je diuretik te se koristi za izbacivanje pijeska iz bubrega te kod svih edema i celulita. Koristi se i kao sredstvo protiv bolova te pomaže kod reumatizma i to najbolje u obliku obloga, ali ih treba primjenjivati uz dozu opreza jer u protivnom može doći do oštećenja na koži. Naribati i staviti oblog na bolno mjesto, ali obavezno kožu prije namazati s nevenovim ili kantarionovim uljem i uvijek preko gaze ili tanke tkanine. Čim počnemo osjećati pečenje kože, oblog ukloniti.

Znanstvenim istraživanjima je dokazano da hren u primjerenim koncentracijama ima i antikancerogeno djelovanje zbog glikozinolata i enzima peroksidaze koji zaustavlja rast malignih stanica.

Hren se ne preporuča ljudima koji imaju problema s radom štitnjače te onima koji imaju čir na želucu ili na dvanaestercu. Hren je najbolje koristiti svježe ribani odnosno naribati samo koliko nam treba. Da bi se sačuvale sve njegove djelatne komponente kroz dulje vrijeme i da ga ne trebamo ribati baš za svaku konzumaciju, možemo ga staviti u med, ocat ili vrhnje.

Fermentirani hren

Postoji još jedan način da nam je hren stalno pri ruci odnosno da ga koristimo jednostavno i bez svakodnevnog ribanja, a da se sačuvaju njegove ljekovite moći, a to je proces fermentacije. U tom procesu se njegova ljutina ublaži te on postaje vrlo nježan na okus, a time prihvatljiv za djecu i sve one kojima njegova ljutina ne odgovara.

Fermentacija je vrlo jednostavan i potpuno prirodan proces koji se odvija uz pomoć mikroorganizama. U tom procesu se svaka namirnica oplemeni odnosno pretvara se u funkcionalnu hranu. Funkcionalna hrana ne liječi, ali ima vrlo snažne preventivne učinke što znači da kod dovoljnog i pravovremenog unosa sprečava nastanak ili progresiju bolesti. Tako i hren u procesu fermentacije dobije dodatne vrijednosti i učinke te postane biološki aktivan.

Da bi ovaj super korijen zasjao na vašem Uskršnjem stolu u punom sjaju, nudimo vam 2 ukusna recepata. No, nemojte koristiti hren kao fini dodatak samo na Uskršnjem stolu već ga uvedite što češće u svoju prehranu. Uživajte i dobar vam tek!

Veganska majoneza s hrenom

  • 100g indijskih oraščića (namakati barem 3 sata)
  • 1 manji korijen hrena - ribani (po želji može i više)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol i papar
  • sok jednog limuna
  • 1 kisela jabuka
  • 1/2 žličice senfa
  • oko 5 žlica vode (da se postigne kremasta struktura)

Sastojke staviti u blender i uživati u divnim okusima.

Može se koristit kao namaz, preljev za tjesteninu, njoke i salate te kao podloga za veganski tartar umak.

Za veganski tartar umak u majonezu dodati sitno sjeckani mladi luk, sitno sjeckani kiseli krastavac i puno peršunova lista i kopra i malo češnjaka u prahu po želji.

FITOLAB portal zdravlja

Zdravlje je za nas uvijek na prvom mjestu – danas je zdravlje vrlo krhko i treba ga čuvati i njegovati. Važno je naglasiti da zdravlje nije odsustvo bolesti već je ono odraz ravnoteže i harmonije unutar bića odnosno stanje tjelesnog, emocionalnog, duševnog i socijalnog blagostanja (Andrija Štampar).

Povezane novosti

Odaberite individualan pristup

Savjetovanje farmaceuta
Personalizirane terapije
Holistički (cjeloviti) pristup zdravlju
Pročitajte više

Izdvojeni proizvodi

Pogledaj sve proizvode
Naša web trgovina koristi kolačiće kako bi vam pružili bolje iskustvo i funckionalnost stranice. Koristeći naše usluge, pristajete na naše korištenje kolačića. View more
Prihvati
Odbij