Zašto fitoterapija?

U početku bijaše biljka.

U ovoj je rečenici sažeta kompletna ljudska mudrost i povijest iscjeljivanja i liječenja jer ne postoji narod koji nije poznavao ljekovita svojstva biljaka i koristio ih u svakodnevnom životu. Davno prije pisane povijesti, ljudi su koristili biljke za ublažavanje bolova te za uklanjanje raznih tegoba i poremećaja, ali i kod liječenja bolesti. To znanje o ljekovitom djelovanju biljaka, dobiveno iskustvenim spoznajama, prenosilo se stoljećima s generacije na generaciju.

Dakle, ljudski organizam je u potpunosti otvoren i vrlo rado prima biljke i njihove djelatne tvari te jako dobro zna kako ih apsorbirati, integrirati i najbolje iskoristiti. Biljke na ljudsko tijelo djeluju vrlo blago i nježno, a ujedno vrlo moćno, sa širokim spektrom i na više razina s vrlo rijetkim nuspojavama i bez stvaranja navika i ovisnosti. Aktivne tvari u njima su uvijek u sinergiji te je, zbog toga, njihov utjecaj na organizam holistički što znači da istovremeno pozitivno djeluju na više organa te tako vračaju tijelu sklad, ravnotežu i vitalnost.

Vremenom su znanstvenici u laboratorijima pokušali sintetizirati inačice ljekovitih aktivnih tvari iz biljaka te su tako nastali mnogi, danas poznati, sintetski lijekovi. Naravno, na taj način nije moguće postići snagu iscjeljenja koju posjeduju prirodne aktivne tvari jer se izolira, odnosno sintetizira samo jedna aktivna supstanca, a ostale su zanemarene te izostaje sinergijsko djelovanje i kumulativni blagotvorni učinci, a i nuspojave su veće.

Moderna fitoterapija

Naziv fitoterapija, u znanstvenu medicinu je uveo francuski liječnik Henri Leclerc (1870- 1955), umjesto dotadašnjeg naziva „biljna medicina“. Moderna fitoterapija se temelji na znanstvenim laboratorijskim i kliničkim istraživanjima, a nikako na iskustvu, pretpostavkama ili očekivanjima. To znači da su dokazane biološki i farmakološki aktivne ljekovite tvari u biljci, kao i njihov mehanizam djelovanja, indikacije i kontraindikacije te su određene vrlo precizne doze. Provode se vrlo visoki standardi u kontroli kvalitete čime se garantira sigurnost  kod korištenja. Zbog svega navedenog, suvremena fitoterapija treba biti komplementarni dio klasične medicine i farmacije, odnosno nikako ne smije jedno isključivati drugo već se trebaju međusobno nadograđivati i nadopunjavati, kad god je to moguće u praksi. Moderna fitoterapija se idealno uklapa i u razvoj integrativne medicine koja nastaje kombinacijom konvencionalne medicinske terapije i komplementarnih terapija. Danas se sve više teži sinergiji tih dviju grana, prvenstveno jer integrativna medicina uzima u obzir ukupnu osobu (tijelo, um i duh), ali ujedno uključuje i sve aspekte stila života te stavlja naglasak na stvaranje partnerstva između bolesnika i terapeuta ili liječnika.

Zadaća fitoterapije

Temeljna zadaća fitoterapije je prije svega očuvanje i održavanje zdravlja odnosno da djeluje u smislu preventivne terapije. Osim toga je važno naglasiti i njeno adjuvantno djelovanje što znači da neki biljni pripravci djeluju sinergijski sa sintetskim lijekovima, u vidu bržeg i jačeg djelovanja, ali i smanjivanja njihovih nuspojava te se stoga koriste kao potpora klasičnim medicinskim i farmaceutskim terapijama. Postoji i opcija da se fitoterapija koristi kao samostalna, ali u tom slučaju se uglavnom poštuje volja i odluka samog pacijenta.

Duhovna moć biljaka

Paracelsus: „Akanum je ljekovita moć biljke i ona je 1000 puta veća od materije biljke.“

Osim bogatog farmakološkog djelovanja biljaka, nikako ne smijemo zanemariti njihove čudesne frekvencije te njihovu duhovnu i energetsku dimenziju, zbog kojih biljke imaju izuzetnu moć i pozitivan utjecaj na ljudsko tijelo u cjelini, kako na fizičkoj, tako i na emocionalnoj i duhovnoj razini. Zbog toga bi se svakako trebali ponovno povezati s biljkama, mirisati ih, osluškivati ih, uspostaviti odnos s njima, vjerovati im i svakako im se, kod svakog uzimanja, zahvaliti jer će nam one jedino na taj način prenijeti moć, mudrost i snagu prirode.

FITOLAB portal zdravlja

Zdravlje je za nas uvijek na prvom mjestu – danas je zdravlje vrlo krhko i treba ga čuvati i njegovati. Važno je naglasiti da zdravlje nije odsustvo bolesti već je ono odraz ravnoteže i harmonije unutar bića odnosno stanje tjelesnog, emocionalnog, duševnog i socijalnog blagostanja (Andrija Štampar).

Povezane novosti

Odaberite individualan pristup

Savjetovanje farmaceuta
Personalizirane terapije
Holistički (cjeloviti) pristup zdravlju
Pročitajte više

Izdvojeni proizvodi

Pogledaj sve proizvode
Naša web trgovina koristi kolačiće kako bi vam pružili bolje iskustvo i funckionalnost stranice. Koristeći naše usluge, pristajete na naše korištenje kolačića. View more
Prihvati
Odbij