Sluz u tijelu i kako je ukloniti

Danas se puno govori o kiselosti tijela i tegobama koje zbog nje nastaju, a vrlo rijetko se spominje potreba uklanjanja viška sluzi iz organizma koju tijelo percipira kao toksine.

Sluz se u tijelu javlja zbog nepravilne prehrane, lijekova, stresnog načina života te boravka u prostorima s vlagom i plijesni. Na pojačano stvaranje sluzi osobito veliki utjecaj imaju i naše negativne emocije kao što su ljubomora, ljutnja, zavist, osveta i dr.

Namirnice koje uzrokuju pojačano nakupljanje sluzi u tijelu su mlijeko i mliječni proizvodi, banane, krumpir, zob u svim oblicima ( npr. pahuljice) i svaka vrsta kruha. Ljeti možemo konzumirati manje količine tih namirnica jer je vani vruće i suho, ali zimi nikako jer je hladno i vlažno.

Kada se sluz stvori u organizmu, ona se polako nakuplja na zdravom organu ili dijelu tijela koji ima nepravilan ph tako dugo dok se ne stvori upala. Dakle, ona se ne nakuplja samo kada upala već postoji u tijelu nego slojevi nakupljene sluzi uzrokuju upale. Karakteristično je da se sluz posebno taloži na mjestima na kojima već postoji odnosno da se nakuplja u slojevima (sluz na sluz). Takvi organi oko kojih se stvorio sloj sluzi, nisu dovoljno prokrvljeni i ne dobivaju dovoljno kisika pa s vremenom postaju sve slabiji. Kako sloj sluzi postaje sve deblji, s vremenom u njemu započinje proces kristalizacije pa tako postaje i sve tvrđi. Ako je u tijelu prisutna i hormonska neravnoteža, takvi se slojevi sluzi pretvaraju u ciste. Kako i ciste s vremenom postaju sve tvrđe, na njih se često naseli kandida što dodatno otežava uklanjanje takvih slojeva sluzi.

Sluz se ne skuplja na svim organima i na svim dijelovima tijela jednako, već je na nekima ima u većoj, a na nekima u manjoj mjeri.

Pojačana sluz se u tijelu javlja u predjelu:

  • sinusa - sinusitis
  • pluća - astma, bronhitis i upala pluća, kašalj
  • urogenitalno - endometrioza, miomi, ciste, problemi s mjehurom, policistični jajnici, prostatitis, nemogućnost začeća
  • oko jetre - ciste (ovo je najčešće kod tzv. jetrenog tipa ljudi)
  • upala uha - otitis
  • ciste na bubrezima, na štitnjači,…

Prema sustavima organa, poznata su tri trakta u kojima se sluz najviše nakuplja te prema tome razlikujemo: sluz bronhijalno plućnog trakta (balt), sluz probavnog trakta (galt) i sluz limfnog trakta (malt). Važno je naglasiti da su ta područja sjedište imunološkog sustava tako da je ta sluz vrlo opasna i opterećujuća za organizam i treba ju što prije ukloniti.

Primjera za nakupljanje sluzi u organizmu ima mnogo, a brojne su komplikacije do kojih dolazi ako se ne prevenira pravilnom prehranom, pozitivnim životnim stavom, boravkom u suhim i zdravim prostorima te moxanjem.

Primjerice, ako se sluz skuplja u maternici, s vremenom preraste u ciste ili endometriozu koja hladi organ, a tada nije niti moguće začeće jer se u tako hladnom i vlažnom okruženju ne može započeti novi život.

Sluz prouzrokuje i ciste na bubrezima, na jetri i jajnicima koji mogu postati policistični, a tada ju je puno teže ukloniti.

Ponekad se nakupine sluzi na koje se nasele bakterije pretvaraju u polipe (npr. u sinusima ili crijevima) te ih je potrebno kirurški odstraniti, no ako ne promijenimo životne navike, sluz se i dalje skuplja na tim istim mjestima.

Najbolji način uklanjanja postojeće sluzi iz tijela je tretman moxom, a nakon što uklonimo sluz iz nekog dijela tijela, moxa nam pomaže i u prevenciji skupljanja novih slojeva sluzi. Uz to je neophodna pravilna prehrana iz koje je potrebno izbaciti namirnice koje pojačavaju nakupljanje sluzi. Ako živimo u domu u kojem postoje vlaga i plijesan, moxa nam ne može puno pomoći, već je prvo potrebno ukloniti vlagu.

FITOLAB portal zdravlja

Zdravlje je za nas uvijek na prvom mjestu – danas je zdravlje vrlo krhko i treba ga čuvati i njegovati. Važno je naglasiti da zdravlje nije odsustvo bolesti već je ono odraz ravnoteže i harmonije unutar bića odnosno stanje tjelesnog, emocionalnog, duševnog i socijalnog blagostanja (Andrija Štampar).

Povezane novosti

Odaberite individualan pristup

Savjetovanje farmaceuta
Personalizirane terapije
Holistički (cjeloviti) pristup zdravlju
Pročitajte više

Izdvojeni proizvodi

Pogledaj sve proizvode
Naša web trgovina koristi kolačiće kako bi vam pružili bolje iskustvo i funckionalnost stranice. Koristeći naše usluge, pristajete na naše korištenje kolačića. View more
Prihvati
Odbij