Proljetni umor ili potpuna proljetna renesansa tijela?

Proljetni umor ?

Proljetni umor, iscrpljenost i tromost su nam pokazatelji da nismo poštivali prirodne ritmove kao i bioritam naših unutarnjih organa i da tijekom zime nismo prikupili i pohranili dovoljno vitalne životne energije. (vidi: Zimski koraci za zdravo proljeće) To znači da zimi nismo dovoljno vremena provodili u miru i tišini, da nismo dovoljno spavali i odmarali se, da smo previše bili izloženi stresu, preintenzivno vježbali, jeli tešku procesuiranu hranu ili smo provodili detoks te smo tako rasipali svoju dragocjenu energiju. Time smo osobito iscrpljivali svoje bubrege i nadbubrežne žlijezde odnosno svoju vitalnu energiju što nas dovodi do pojačane proljetne iscrpljenosti i ozbiljnog pada energije.

Proljetni umor izaziva i zakiseljenost organizma što je posljedica pretjeranog stresa, loših navika u prehrani, dehidriranosti i premalo kretanja. Zatim je tu i premali unos vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari odnosno nutritivno osiromašena prehrana.

Još jedan od uzroka proljetnog umora su i česte promjene vremena i temperatura. Tijelo se treba prilagoditi toplijim danima tako što širi krvne žile i smanjuje krvni tlak. Osim toga i dani postaju sve dulji, a noći kraće što od hormonalnog sustava iziskuje prilagodbu odnosno da stvara manje melatonina, a više serotonina. Sve ove promjene dodatno iscrpljuju organizam i izazivaju umor.

Zbog svega navedenog glavna tema u svijetu zdravog življenja, osobito u proljeće, svakako je detoks !

Postoji bezbroj savjeta kako i kada ga provesti.

Jeste li ga vi već započeli? Ukoliko niste, ovo je idealan trenutak da krenete.

Detoks

Detoks je prirodan proces koji naše tijelo samostalno i kontinuirano provodi no problem nastaje kada je preoptrećeno toksinima i otpadnim tvarima i ne može ga odraditi bez pomoći.

Proljeće je idealno vrijeme za detoks jer tako svojem tijelu dajemo maksimalnu potporu da se očisti od svih nakupljenih toksina i otpadnih tvari metabolizma kao i da se u potpunosti probudi i regenerira. Dobro isplaniranim i pravilno provedenim detoksom možemo proljetni umor i sve tegobe koje ga prate svesti na minimum.

Proljetno čišćenje je izuzetno važno za kompletno psihofizičko stanje organizma i zbog toga mu treba pristupiti s puno pažnje i znanja. Nikako ga ne smijemo percipirati kao iscrpljivanje, izgladnjivanje i mučenje već kao njegovanje i kao izraz najveće ljubavi i pažnje prema vlastitom tijelu. Sada u proljeće imamo veliku podršku i našeg tijela koje samo počinje pojačano izlučivati toksine, ali i prirode koja nam poklanja obilje zelenih i gorkih biljaka idealnih za proces detoksa i to osobito jetre.

Na detoks nije dobro krenuti naglo (npr. post, sokovi, stroge dijete…) jer bi na taj način mogli izazvati više štete nego koristi već trebamo dobro pripremiti organizam i krenuti polako i postepeno. Ukoliko ga provedemo na taj način, naše proljeće, a zatim i ljeto neće biti ispunjeni umorom već pravim procvatom odnosno energetskom renesansom.

 

Simptomi koji ukazuju na potrebu proljetnog čišćenja

 • česte oscilacije u nivou energije
 • umor, pospanost, pritisak, neraspoloženost
 • tegobe s kožom – crvenilo, iritiranost, dermatitis, suhoća…
 • pojačano ispadanje kose
 • probavne tegobe (proljevi, opstipacija, nadutost, vjetrovi, refluks…)
 • česte glavobolje
 • alergije i često suzenje očiju
 • neobjašnjivi bolovi po cijelom tijelu (u kostima, mišićima i zglobovima)
 • nesanica, problemi s pamćenjem i koncentracijom, mentalna konfuzija
 • razdražljivost, nemir, nervoza, agresivnost, bijes, arogancija, nestrpljivost
 • česte promjene raspoloženja koje je vrlo teško kontrolirati i obuzdati
 • nemogućnost rješavanja prekomjerne težine
 • manjak energije, osobito poslije podne
 • oslabljen libido
 • pojačana želja za slatkim
 • neugodan miris znoja i urina

Ovim simptomima nam tijelo poručuje da je prepuno otpadnih tvari i toksina te da samo to ne može procesuirati pa zbog toga treba našu pomoć i podršku u procesu detoksikacije. To je moguće jedino tako da smanjimo unos toksičnih tvari na najmanju moguću mjeru, a istovremeno povećamo unos svega što pospješuje proces detoksikacije.

Više o samom detoksu organizma pročitajte u naše sljedećem blogu 🙂

FITOLAB portal zdravlja

Zdravlje je za nas uvijek na prvom mjestu – danas je zdravlje vrlo krhko i treba ga čuvati i njegovati. Važno je naglasiti da zdravlje nije odsustvo bolesti već je ono odraz ravnoteže i harmonije unutar bića odnosno stanje tjelesnog, emocionalnog, duševnog i socijalnog blagostanja (Andrija Štampar).

Povezane novosti

Odaberite individualan pristup

Savjetovanje farmaceuta
Personalizirane terapije
Holistički (cjeloviti) pristup zdravlju
Pročitajte više

Izdvojeni proizvodi

Pogledaj sve proizvode
Naša web trgovina koristi kolačiće kako bi vam pružili bolje iskustvo i funckionalnost stranice. Koristeći naše usluge, pristajete na naše korištenje kolačića. View more
Prihvati
Odbij