Moxa (mokša) ili moksibustija– toplina koja iscjeljuje

Moxa terapija predstavlja važan dio tradicionalne kineske medicine, a koristila se i prije akupunkture. Sa stajališta tradicionalne kineske medicine, bolest nastaje nakon što dođe do zastoja protoka energije odnosno blokade u meridijanima tijela. Osnovna svrha moxa terapije je otklanjanje deficita - pomanjkanja yang energije u tijelu. Energija yang utječe na kretanje i toplinu tijela, a pomanjkanje te energije izaziva osjećaj hladnoće i vlage u rukama i nogama, ali i u unutarnjim organima.

U starim kineskim spisima piše da se biljka ai ye (moxa) upotrebljava u malim količinama, a te male količine stvaraju vrlo visoku razinu intenzivne suhe topline. Tako se otvara 12 osnovnih meridijana, uravnoteži se energija, vitalna energija nesmetano cirkulira, a hladnoća, sluz, vlaga i toksini napuštaju tijelo.

U Kini ju nazivaju i „bilje koje uklanja 100 bolesti“ jer nakon ulaska u organizam otvara meridijane i tako iscjeljuje tijelo od mnogih bolesti, a djeluje i preventivno odnosno u svrhu očuvanja zdravlja. 

Kako se provodi moxa?

Za provođenje moxa terapije upotrebljavaju se ljekovite biljne cigare koje se sastoje od kombinacije biljnih materijala u kojima prevladava divlji pelin (Artemisia vulgaris). Divlji pelin je izuzetno ljekovita biljka koja potiče protok krvi u tijelu, djeluje kao diuretik i stimulans, ublažava želučane, jetrene i žučne tegobe te ubrzava oporavak organizma nakon bolesti.

Postoje tradicionalna moxa s dimom koja ima vrlo intenzivan miris zbog kojeg se ne može upotrebljavati u zatvorenim prostorima i moxa bez dima koja se danas puno više koristi i primjerenija je za zatvorene prostore.

Moxa cigara se prvo dobro užari na otvorenom plamenu tako da na vrhu postigne temperaturu od oko 500 stupnjeva C  i zatim se njome griju akupresurne točke. Tako se ugriju meridijani, a to pospješuje protok krvi i Qi energije, organima se dovede toplina i energija, uklanja se višak vlage, hladnoće i sluzi iz tijela te se time poboljšava cjelokupno zdravlje organizma kao i imunološki sustav.

Na ovaj način terapiju izvode samo terapeuti tradicionalne kineske medicine, a kod naturopatskog pristupa te kod korištenja ove terapije za samopomoć, izvodi se tako da se griju određena mjesta na tijelu s kojih želimo ukloniti sluz, zagrijati ih i ojačati.

Moxa  snažno zagrijava pa tijekom tretmana suha toplina prodire vrlo duboko u tijelo i rastapa sve sluzaste tvorevine, čak i u dubljim slojevima. Osim što ju grije i otapa, moxa tu sluz izvlači iz tijela na sebe i zbog toga se, na mjestima gdje ima puno sluzi, moxa vrlo često gasi.

Potpuno je bezbolna terapija jer nema direktnog kontakta s kožom i zbog toga se preporučuje i kod beba i djece, ali se kod njih grijanje izvodi za vrijeme spavanja kada im se umiri autonomni živčani sustav. Ne preporučuje se izvoditi je kod akutnih infekcija i povišene tjelesne temperature, nakon udaraca te na području trbuha kod trudnica.

Moxanje

Kome pomaže moxa?

Ova terapija ima izuzetno moćan jang vatreni učinak, koristi se za ublažavanje svih tegoba vezanih za višak hladne jin energije u tijelu, a to su kronični umor, anemija, depresivna stanja, nizak libido, preosjetljivost na hladnoću (trajno hladne ruke i noge), smanjeno djelovanje štitnjače, edemi,…

Moxa pomaže uklanjanju sluzi iz tijela, a koristi se i kod tegoba koje tradicionalna kineska medicina pripisuje višku vlage i hladnoće u tijelu kao što je npr. artritis ili bilo koji drugi oblik zadržavanja tekućine u tijelu. Također je korisna i ljudima koji imaju deficit bubrežne energije.

Izvrsna je kao preventivna terapija, za jačanje imunološkog sustava te zaštitu od svih virusnih i bakterijskih infekcija. Dobar je izbor kod kroničnih, ali i autoimunih te degenerativnih oboljenja.

Često se koristi i kao suportivna terapija mnogim terapijama i protokolima klasične medicine, a ujedno i pojačava te produžuje učinak masaža i nekih drugih tretmana.

Preporučuje se kod cistitisa, probavnih tegoba, oboljenja pluća, bronhitisa, masne jetre, problema sa slezenom i žuči, kod želučanih tegoba, tegoba s crijevima, kod bolova u križima, mioma, cista, kod problema s maternicom i jajnicima, endometrioze, kod neplodnosti, problema s prostatom,…

Moxa grije tijelo, otapa nakupine sluzi, miome i ciste pa tek tada organi pravilno rade i uravnotežuje se energija cijelog organizma. Osobito moćno osnažuje i krijepi bubrege,  nadbubrežne žlijezde i urogenitalni trakt.

Sluz u tijelu i kako je otkloniti

Danas se puno govori o kiselosti tijela i tegobama koje zbog nje nastaju, a vrlo rijetko se spominje potreba uklanjanja viška sluzi iz organizma koju tijelo percipira kao toksine.

Sluz se u tijelu javlja zbog nepravilne prehrane, lijekova, stresnog načina života te boravka u prostorima s vlagom i plijesni. Na pojačano stvaranje sluzi osobito veliki utjecaj imaju i naše negativne emocije kao što su ljubomora, ljutnja, zavist, osveta i dr.

Namirnice koje uzrokuju pojačano nakupljanje sluzi u tijelu su mlijeko i mliječni proizvodi, banane, krumpir, zob u svim oblicima ( npr. pahuljice) i svaka vrsta kruha. Ljeti možemo konzumirati manje količine tih namirnica jer je vani vruće i suho, ali zimi nikako jer je hladno i vlažno.

Kada se sluz stvori u organizmu, ona se polako nakuplja na zdravom organu ili dijelu tijela koji ima nepravilan ph tako dugo dok se ne stvori upala. Dakle, ona se ne nakuplja samo kada upala već postoji u tijelu nego slojevi nakupljene sluzi uzrokuju upale. Karakteristično je da se sluz posebno taloži na mjestima na kojima već postoji odnosno da se nakuplja u slojevima (sluz na sluz). Takvi organi oko kojih se stvorio sloj sluzi, nisu dovoljno prokrvljeni i ne dobivaju dovoljno kisika pa s vremenom postaju sve slabiji. Kako sloj sluzi postaje sve deblji, s vremenom u njemu započinje proces kristalizacije pa tako postaje i sve tvrđi. Ako je u tijelu prisutna i hormonska neravnoteža, takvi se slojevi sluzi pretvaraju u ciste. Kako i ciste s vremenom postaju sve tvrđe, na njih se često naseli kandida što dodatno otežava uklanjanje takvih slojeva sluzi.

Sluz se ne skuplja na svim organima i na svim dijelovima tijela jednako, već je na nekima ima u većoj, a na nekima u manjoj mjeri.

Pojačana sluz se u tijelu javlja u predjelu:

 • sinusa - sinusitis
 • pluća - astma, bronhitis i upala pluća, kašalj
 • urogenitalno - endometrioza, miomi, ciste, problemi s mjehurom, policistični jajnici, prostatitis, nemogućnost začeća
 • oko jetre - ciste (ovo je najčešće kod tzv. jetrenog tipa ljudi)
 • upala uha - otitis
 • ciste na bubrezima, na štitnjači,…

Prema sustavima organa, poznata su tri trakta u kojima se sluz najviše nakuplja te prema tome razlikujemo: sluz bronhijalno plućnog trakta (balt), sluz probavnog trakta (galt) i sluz limfnog trakta (malt). Važno je naglasiti da su ta područja sjedište imunološkog sustava tako da je ta sluz vrlo opasna i opterećujuća za organizam i treba ju što prije ukloniti.

Primjera za nakupljanje sluzi u organizmu ima mnogo, a brojne su komplikacije do kojih dolazi ako se ne prevenira pravilnom prehranom, pozitivnim životnim stavom, boravkom u suhim i zdravim prostorima te moxanjem.

Primjerice, ako se sluz skuplja u maternici, s vremenom preraste u ciste ili endometriozu koja hladi organ, a tada nije niti moguće začeće jer se u tako hladnom i vlažnom okruženju ne može započeti novi život.  

Sluz prouzrokuje i ciste na bubrezima, na jetri i jajnicima koji mogu postati policistični, a tada ju je puno teže ukloniti.

Ponekad se nakupine sluzi na koje se nasele bakterije pretvaraju u polipe (npr. u sinusima ili crijevima) te ih je potrebno kirurški odstraniti, no ako ne promijenimo životne navike, sluz se i dalje skuplja na tim istim mjestima.

Najbolji način uklanjanja postojeće sluzi iz tijela je tretman moxom, a nakon što uklonimo sluz iz nekog dijela tijela, moxa nam pomaže i u prevenciji skupljanja novih slojeva sluzi. Uz to je neophodna pravilna prehrana iz koje je potrebno izbaciti namirnice koje pojačavaju nakupljanje sluzi. Ako živimo u domu u kojem postoje vlaga i plijesan, moxa nam ne može puno pomoći, već je prvo potrebno ukloniti vlagu.

moxa

U naturopatskom pristupu te kod samopomoći, najčešće tretiramo sljedeća područja:

 1. Područje između obrva (treće oko) - kod svih tegoba i disbalansa sa sinusima, grlom i uhom, prehlade, curenje iz nosa

Ova točka se može moxati kod svih uzrasta uključujući i djecu, a ovisno o količini nakupljene sluzi, provodi se od 10 do 20 dana.

 1. Područje između bradavica – energetski jača pluća i uklanja sluz, a provodi se i kod kašlja, astme i bronhitisa te kod cista na štitnjači

Točka između bradavica je ulazna točka za bronhijalni i plućni dio, ali može biti i za štitnjaču.

 1. Područje između lopatica – povoljno djeluje na pluća i to je točka koja se grije kod beba i djece.

Na ovom području se lako primijeti da je jedna strana hladnija od druge pa se iz toga može zaključiti s koje strane ima više sluzi te to područje grijati tako dugo dok ne postane toplo.

 1. Pupak je ulazna točka do svih unutarnjih organa - za jetru, maternicu, jajnike, bubrege, mjehur, prostatu, slezenu, crijeva.

Ako se moxom želi zahvatiti što više organa, a ujedno i ojačati imunološki sustav, tada se grije pupak kao točka prvog hranjenja. Ulaskom topline kroz ovu točku, najviše topline prima onaj organ kojem je ona najviše potrebna.

Pupak se obavezno grije preko tankog sloja soli, a koristi se za jačanje urogenitalnog trakta te kod tegoba s bubrezima, mjehurom, kod mioma, cista, neredovitih ciklusa, endometrioze, kod prostatitisa, probavnih tegoba te problema s crijevima.

 1. Područje trtice je baza životne vitalne energije i grijanje ovog područja budi tu energiju, stoga ovo područje mora uvijek biti toplo.

 

Brojnim studijama je dokazano da, osim već navedenih dobrobiti za organizam, tretman moxom djeluje u organizmu i na sljedeće načine:

- jača krv i djeluje na povećanje broja eritrocita i leukocita te tako osnažuje imunološki sustav

- pospješuje cirkulaciju, a samim time i protok krvi i limfe

Kada i koliko raditi moxu?

Moxa terapiju je dobro raditi tijekom cijele godine, kada nam se pojave tegobe ili kada želimo preventivno ojačati organizam. Najbolje rezultate daje onda kada se provodi u danima ravnodnevice, a to su 21.03. i 23.09. odnosno tjedan dana prije i tjedan dana poslije ovih datuma, zato što je tada njezino djelovanje tri puta jače nego inače. Preporučuje se izvoditi tretman moxom intenzivno cijeli ožujak i rujan jer je i tada njezino djelovanje pojačano, iako nije tako moćno kao na dane ravnodnevice. Djelovanje moxe je pojačano i u dane punog mjeseca.

Radi se svaki dan po 15 - 20 minuta.

Gorući pelin ima miris koji većinu ljudi umiruje pa u kombinaciji s ugodnom toplinom ovaj tretman djeluje izuzetno opuštajuće.

Moxu treba raditi tako dugo dok se ne uklone vlaga i sluz iz organizma, no rezultati ne dolaze preko noći, već je potrebno napraviti protokol od više tretmana kako bi se organizam doveo u ravnotežu te postigla dugoročna poboljšanja.

Pošto moxa tretman ima snažno umirujuće djelovanje, dovodi nas u stanje u kojem lakše osluškujemo sami sebe, svoju dušu i svoj unutarnji glas. Kada su u tijelu prisutne hladnoća i vlaga, tada su i samopoštovanje i samopouzdanje niski. Moxa pomaže i kada želimo promjene na emocionalnom planu odnosno kada se želimo riješiti sramežljivosti, neodlučnosti, straha, panike,…        

Tako lakše prepoznajemo i ispunjavamo svoju misiju te postižemo ravnotežu na fizičkom, mentalnom, duhovnom i emocionalnom planu.

FITOLAB portal zdravlja

Zdravlje je za nas uvijek na prvom mjestu – danas je zdravlje vrlo krhko i treba ga čuvati i njegovati. Važno je naglasiti da zdravlje nije odsustvo bolesti već je ono odraz ravnoteže i harmonije unutar bića odnosno stanje tjelesnog, emocionalnog, duševnog i socijalnog blagostanja (Andrija Štampar).

Povezane novosti

Odaberite individualan pristup

Savjetovanje farmaceuta
Personalizirane terapije
Holistički (cjeloviti) pristup zdravlju
Pročitajte više

Izdvojeni proizvodi

Pogledaj sve proizvode
Naša web trgovina koristi kolačiće kako bi vam pružili bolje iskustvo i funckionalnost stranice. Koristeći naše usluge, pristajete na naše korištenje kolačića. View more
Prihvati
Odbij