Detoks

Nježan, siguran i učinkovit

Proces detoksikacije ili čišćenja organizma je prirodan proces koje naše tijelo kao vrlo sofisticirani sustav izvodi kontinuirano svakodnevno. U tom procesu detoksikacijski sustav našeg tijela neutralizira sve otrovne tvari (pretvara ih u oblik koji se može lakše izlučiti), a zatim ih uklanja iz organizma.

Kada bi mi živjeli u idealnim uvjetima, u prirodnom okruženju sa čistom hranom, zrakom i vodom, kada bi živjeli bez stresa i jurnjave, u miru, harmoniji i radosti, kada bi se svakodnevno kretali u prirodi i smijali se, naš organizam bi detoksikaciju obavljao samostalno i bez potrebe za podrškom izvana. No, kako mi danas živimo u potpuno drugačijim uvjetima i izloženi smo ogromnim koncentracijama raznih toksina, sposobnost organizama da se sam pročisti se ozbiljno smanjuje te dolazi do raznih tegoba.

Kada organi koji vrše detoksikaciju postaju preopterećeni i izmoreni te ne mogu više kvalitetno izvršavati svoju funkciju, toksini i otpadne tvari se počnu taložiti u tkivima, a to je siguran put u bolest. U takvim trenucima trebamo svom tijelu pružiti potporu kako bi ono ponovno uspjelo postići ravnotežu u kojoj se proces detoksikacije odvija pravilno i nesmetano jer nikako ne smijemo zaboraviti da naše tijelo posjeduje sposobnost samoregeneracije i samoiscjeljenja.

Ako ste sada pomislili na rigorozne dijete, iscrpljivanja ili gladovanje, pomislili ste krivo. Proces detoksikacije trebamo uvijek provoditi vrlo nježno iz čiste ljubavi prema sebi i svom tijelu. Dobro ga je percipirati kao ritual u kojem se u potpunosti posvećujemo sebi, osluškujemo unutarnje signale svojih stanica te se doslovce njegujemo i ugađamo si. Iako svaki proces detoksikacije iziskuje od organizma dodatne napore i potrošnju energije, on se nikada ne smije pretvoriti u patnju i trpljenje jer tada u potpunosti gubi svoj smisao.

Poznato je da je detoksikaciju kao proces za poboljšavanje i održavanje zdravlja preporučivao već Hipokrat, a Platon je tražio od svojih učenika da prije rada s njim pročiste tijelo i duh kako bi bili spremni za njegova učenja. Naravno, i sve religije kroz povijest daju preporuku svojim vjernicima da provode post kao oblik detoksikacije na fizičkom, ali i na mentalnom i duhovnom nivou.

Za prevenciju i održavanje zdravlja, danas se preporuča provođenje kratkih detoks protokola jednom tjedno ili barem mjesečno te višednevnih kura 2 puta godišnje i to najbolje u proljeće i jesen.

Većina danas smatra da je detoksikacija potrebna samo bolesnim ljudima ili onima koji imaju neke ozbiljnije tegobe, ali to nije tako. Preporuka je da se preventivno provodi i kod zdravih ljudi, a osobito kod sportaša te svih onih koji su izloženi pojačanim naporima.

Dobro se stalno podsjećati na važnost prevencije što se vidi iz poznate Hipokratove izreke: Ako se ne bavite zdravljem, morat ćete se, prije ili kasnije, baviti bolešću.

Tko ne smije provoditi detoksikaciju?

Prije svega su to trudnice i dojilje, anemični ljudi, svi oni koji pate od nekog poremećaja u prehrani te svi oni koji su jako iscrpljeni ili su doživjeli burnout.

Detoksikacijski sustav organizma

Organi koji su uključeni u detoksikaciju su: jetra (glavni čistač našeg tijela), bubrezi, crijeva, koža, pluća i limfa te oni predstavljaju detoksikacijski sustav organizma. No, najznačajniju ulogu u procesu izbacivanja toksina imaju jetra, crijeva i bubrezi, što znači da su oni pod najvećim pritiskom i potrebna im je posebna podrška. Koža ljuštenjem i znojenjem izbacuje toksine, a pluća disanjem.

Osim pravilne funkcije tih organa, od velike je važnosti optimalni alkalni ph organizma između 7,3 i 7,5. Povećane koncentracije toksina u krvi uz konzumaciju kiselih namirnica, kofeina, nikotina, šećera, alkohola ili nekih lijekova, mogu jako poremetiti ph krvi odnosno zakiseliti ju. U tom slučaju je dovoljno povećati unos alkalnih namirnica kao što su npr. zeleno lisnato, limun, jabuke, blitva, proso, klice, jabučni ocat (jedini alkalni ocat) jer se na taj način podiže ph odnosno vraćamo ga na optimalne vrijednosti.

U kiselom mediju (ispod 7) razmnožavaju se virusi i bakterije, krv je gusta i sadrži premale koncentracije kisika te se razvijaju upalni procesi i bolesti. Sav višak kiselina tijelo pohranjuje u tkiva, organe i zglobove u kojima se tada razvijaju kronični tihi upalni procesi kao npr. artritis, dermatitis, kolitis, a oni vode organizam u prebrzo starenje, konstantni umor, dijabetes, pretilost, demenciju, alergije, autoimune bolesti, bolesti srca i krvnih žila, Alzheimer, Parkins i na kraju rak.

Jedini organ koji ne treba biti alkalan, već blago kiselog ph je površina kože jer na taj način štiti tijelo od svih vanjskih patogenih mikroorganizama.

Načini na koje se povećava toksično opterećenje organizma

Putem hrane: pesticidi, herbicidi, čestice mikroplastike, hormoni, antibiotici, rafinirani ugljikohidrati, šećer, aditivi…
Putem vode: teški metali, klor, kamenac – obavezno filtrirati vodu
Zračenja: mobiteli, ruteri, wi-fi
Kozmetika i paste za zube: birajte prirodna
Sredstva za čišćenje i pranje: birajte prirodna
Namirnice na koje smo intolerantni također izazivaju toksično opterećenje

Osim svih ovih toksina koje unosimo izvana, toksično opterećenje za naše tijelo predstavljaju i sve tvari koje su produkt našeg metabolizma kao i sve otpadne tvari koje nastaju nakon virusnih ili bakterijskih infekcija te nakon raspadanja tumorskih tvorbi i karcinoma.

FITOLAB portal zdravlja

Zdravlje je za nas uvijek na prvom mjestu – danas je zdravlje vrlo krhko i treba ga čuvati i njegovati. Važno je naglasiti da zdravlje nije odsustvo bolesti već je ono odraz ravnoteže i harmonije unutar bića odnosno stanje tjelesnog, emocionalnog, duševnog i socijalnog blagostanja (Andrija Štampar).

Povezane novosti

Odaberite individualan pristup

Savjetovanje farmaceuta
Personalizirane terapije
Holistički (cjeloviti) pristup zdravlju
Pročitajte više

Izdvojeni proizvodi

Pogledaj sve proizvode
Naša web trgovina koristi kolačiće kako bi vam pružili bolje iskustvo i funckionalnost stranice. Koristeći naše usluge, pristajete na naše korištenje kolačića. View more
Prihvati
Odbij