Detoks - 4. dio

Potporne (suportivne) terapije tokom procesa detoksikacije

Sve ovo su postupci kojima se dodatno olakšava rad detoksikacijskih organa, a time se sam proces odvija brže, učinkovitije, lakše za tijelo, uz manju potrošnju energije te s manje nuspojava. Kod svih ovih potpornih terapija izuzetno je važna dosljednost u provođenju.

Suho četkanje kože

  • snažno potiče limfu koja nema pumpu kao što je srce za krvotok
  • pospješuje cirkulaciju krvi
  • uklanja celulit
  • uklanja odumrle stanica kože te olakšava izbacivanje toksina

Za pokretanje limfnog protoka važna je još i tjelesna aktivnost, osobito skakanje na trampolinu, limfna drenaža, Bowen terapija te Tao face joga.

Antigravitacijski trening (trampolin)

Najjači pokretač limfnog protoka u organizmu je tzv. antigravitacijski trening odnosno skakanje na trampolinu barem 10 – 15 minuta dnevno čime se pospješuje izbacivanje toksina i svih otpadnih produkata metabolizma. Ukoliko nemate mogućnost vježbanja na trampolinu, prakticirajte svakodnevno obrnute položaje uz zid ili inverzije u jogi. Trampolin se danas koristi u rekreativnom pristupu, u vrhunskom sportu, ali i u rehabilitaciji. Uz pojačani protok limfe, na trampolinu se povećava broj leukocita, a istovremeno jačaju stanične membrane, stanice na mikrorazini postaju bestežinske te se povećava intracelularna cirkulacija. Sve to dovodi do boljeg tonusa i jačanja tkiva, a time i do pojačane otpornosti na povrede. Važno je naglasiti da se na trampolinu amortizacijom apsorbira više od 85 % opterećenja na zglobove što znači da je mogućnost povrede svedena na minimum.

Sauna

Za pojačanu detoksikaciju kroz kožu, osim suhog četkanja, preporuča se sauna, kupke od preslice, te svakodnevno tuširanje prirodnim sapunima i šamponima bez toksičnih kemijskih dodataka.

Želite li procesu detoksikacije dati novu razinu, svakako redovito posjećujte saunu ili koristite tzv. fitobočku odnosno sibirsku saunu od cedrovog drveta s efektom fitoterapije. Sauna je gotovo sveto mjesto za detoksikaciju, a ujedno čisti i pomlađuje kožu, potiče cirkulaciju te pomaže kod alergija i respiratornih problema. Brojnim znanstvenim studijama je dokazano da se boravkom u sauni uklanjaju teški metali, otrovni i kancerogeni spojevi te nataloženi ostaci lijekova.

Kretanje i boravak u prirodi kao i lagane vježbe istezanja i joge barem pola sata dnevno - potrebne su organizmu da bi se pokrenuo limfni protok i probava, ali i da se pluća i koža stimuliraju na pojačano izlučivanje toksina i to disanjem i znojenjem. Kod svakog kretanja je važno izmjenjivati periode umjerenih i intenzivnih aktivnosti uz dovoljno odmora.

Pravilno disanje - posvetiti se svjesno svom disanju i dovesti ga u optimalno stanje jer jedino tada ono u organizmu izaziva alkalni medij, jača imunitet, regulira probavu i izbacuje čak 70  toksina iz tijela.

Jednostavni rituali i vježbe taoističke medicine za detoks i regeneraciju tijela poput masaže trbuha (najbolje ujutro natašte) i masaže dojki.

Klizma s kavom po dr. Gersonu

Ovo je protokol kojim se čisti cijeli organizam, a osobito jetra, eliminiraju se toksini, paraziti i  gljivice, pomaže lakšem protoku žući te sprečava stvaranje žućnih kamenaca.

Također je važno u periodu detoksikacije posvetiti se odmoru, molitvi, meditaciji te pokušati što kvalitetnije spavati 🙂

FITOLAB portal zdravlja

Zdravlje je za nas uvijek na prvom mjestu – danas je zdravlje vrlo krhko i treba ga čuvati i njegovati. Važno je naglasiti da zdravlje nije odsustvo bolesti već je ono odraz ravnoteže i harmonije unutar bića odnosno stanje tjelesnog, emocionalnog, duševnog i socijalnog blagostanja (Andrija Štampar).

Povezane novosti

Odaberite individualan pristup

Savjetovanje farmaceuta
Personalizirane terapije
Holistički (cjeloviti) pristup zdravlju
Pročitajte više

Izdvojeni proizvodi

Pogledaj sve proizvode
Naša web trgovina koristi kolačiće kako bi vam pružili bolje iskustvo i funckionalnost stranice. Koristeći naše usluge, pristajete na naše korištenje kolačića. View more
Prihvati
Odbij