Utječe li nedostatak magnezija na migrene i glavobolje?

Kakav bi bio idealan lijek protiv migrena?

Idealan lijek protiv migrena ne bi imao nikakvih nuspojava, nikakvih rizika, bio bi siguran za korištenje tijekom trudnoće, bio bi izrazito učinkovit, ali da pritom ima prihvatljivu cijene. Naravno takav lijek ne postoji, no magnezij je najbliži idealnom standardu u svim tim kategorijama.

Niske razine magnezija najčešće su prisutne kod dijabetičara, ljudi koji konzumiraju alkohol u većim količinama, srčanih bolesnika te osobe koje su na diuretičkoj terapiji zbog povišenog krvnog tlaka. Također postoje dokazi da zbog manje apsorpcije magnezija kroz hranu, genetske predispozicije te zbog pojačanog izlučivanja iz tijela, dolazi do deficita magnezija.

Kod osoba koje pate od glavobolja i migrena, uočene su niske razine magnezija u toku i između napada. U 2012. American Headache Society i American Academy of Neurology daju magneziju Level B ocjenu nakon istraživanja studija o prevenciji migrena, tj. dolaze do zaključka da je efektivno koristiti magnezij prilikom sprječavanja i terapije protiv migrena, posebice kod osoba koje imaju kronične migrene, tj. migrene s aurom. Jedine nuspojave povezane sa suplementacijom magnezija su dijareja i grčevi u području abdomena, no obje nuspojave mogu se zaobići transdermalnom (kroz kožu) aplikacijom magnezijevog ulja. Zbog sigurnosti korištenja i zbog toga što nema nikakve ozbiljne nuspojave, magnezij se često koristi preventivno, no može se koristiti i kao potpora bilo kojoj terapiji lijekovima.

Magnezij je u potpunosti siguran za korištenje tijekom trudnoće u umjerenim količinama. Dnevna suplementacija magnezija može znatno pomoći pri ublaživanju boli tijekom menstrualnih, a pogotovo kod predmenstrualnih migrena.

Zbog svega navedenog, magnezij je cjenovno pristupačan suplement koji je bez ozbiljnih nuspojava i rizika, siguran je za korištenje tijekom trudnoće te može služiti pri prevenciji ili liječenju glavobolja i migrena.

FITOLAB portal zdravlja

Zdravlje je za nas uvijek na prvom mjestu – danas je zdravlje vrlo krhko i treba ga čuvati i njegovati. Važno je naglasiti da zdravlje nije odsustvo bolesti već je ono odraz ravnoteže i harmonije unutar bića odnosno stanje tjelesnog, emocionalnog, duševnog i socijalnog blagostanja (Andrija Štampar).

Povezane novosti

Odaberite individualan pristup

Savjetovanje farmaceuta
Personalizirane terapije
Holistički (cjeloviti) pristup zdravlju
Pročitajte više

Izdvojeni proizvodi

Pogledaj sve proizvode
Naša web trgovina koristi kolačiće kako bi vam pružili bolje iskustvo i funckionalnost stranice. Koristeći naše usluge, pristajete na naše korištenje kolačića. View more
Prihvati
Odbij