Što se događa sa stanicama raka prilikom kemoterpije

Liječenje raka usmjereno je na uništavanje tumorskih stanica, a zadatak imunološkog sustava je riješiti se nastalih ostataka.

Cilj liječenja raka kemoterapijom je uništavanje tumorskih stanica putem programirane stanične smrti, što se može dogoditi na dva načina:

 • apoptozom, što dovodi do postupne razgradnje DNA i proteina. Nakon toga slijedi raspad stanice na brojna apoptotična tijela od kojih svako sadrži nekoliko jezgrinih čestica. Uklanjanje staničnih ostataka obavljaju fagociti ili imunološke stanice koje detektiraju i proždiru strane tvari u tijelu (bakterije, viruse, otpadne tvari itd.).
 • nekroptozom s morfološkim karakteristikama nekroze, pri čemu se stanični sadržaj oslobađa u okolinu i aktivira imunološki sustav.

Ali, što se događa s tim stanicama raka nakon što su uništene?

U apoptozi se aktiviraju molekularni prekidači unutar stanice, uzrokujući da se umiruće stanice skupljaju i stvaraju "mjehuriće" na svojoj membrani. Ovi "mjehurići" uzrokuju da se unutarnje komponente stanice ispuštaju prema van i privlače fagocite. Fagociti gutaju mrtve stanice raka i dalje ih razgrađuju na manje komponente kao što su šećeri i nukleinske kiseline, uključujući i slomljene molekule DNK. Ovaj proces omogućuje mrtvim stanicama raka da se promijene odnosno recikliraju u tijelu. Umjesto da budu uklonjeni iz organizma, razgrađuju se na komponente koje druge stanice u tijelu mogu ponovno upotrijebiti.

Kod nekroptoze, drugog oblika programirane stanične smrti, stanice bubre i pucaju umjesto da se smanjuju. Fagociti su također učinkoviti u uklanjanju tih umirućih stanica, no smrt stanica raka nije uvijek bez posljedica. Istraživanja pokazuju da umiruće stanice raka ponekad mogu ispuštati tvari koje potiču upalu. Ovaj proces može potaknuti rast preostalih živih stanica raka, pa nakon liječenja često dolazi do recidiva bolesti. Novija studija iz 2023. otkrila je da jezgre umirućih stanica raka ponekad nabubre i prsnu, oslobađajući DNK i druge molekule u svoju okolinu. Ova pojava može ubrzati proces metastaziranja, odnosno širenja stanica raka izvan primarnog tumora.

Provedene su brojne znanstvene i kliničke studije koje značajno pridonose razumijevanju uloge smrti tumorskih stanica u napredovanju i recidivu raka. Nedavno objavljena studija objavljena u znanstvenom časopisu Nature (https://www.nature.com/) 2023. godine otkriva kako žive stanice raka reagiraju na signale koji dolaze od umirućih stanica raka. Ova studija sugerira da blokiranje komunikacije između umirućih stanica i živih stanica raka može spriječiti povratak raka nakon liječenja.

Problem u liječenju raka je taj da ne postoje lijekovi koji istodobno djeluju antitumorski, suzbijaju proizvodnju upalnih citokina i omogućuju eliminaciju staničnih ostataka. Činjenica je da tijekom kemoterapije imunološki sustav slabi. Učinkovito funkcioniranje imunološkog sustava nije samo prva linija obrane od invazije patogena poput virusa ili bakterija, već je i obrambeni sustav koji uključuje mehaničke barijere te biološko i kemijsko oružje. Naš organizam s njima radi uglavnom protiv onih čimbenika koje smatra opasnima i koje treba uništiti i ukloniti.

Oslabljeni imunološki sustav nije u stanju eliminirati raspadnute čestice tumora i toksine nakon kemoterapije. Zato je nakon kemoterapije vrlo važno:

 • jačanje imunološkog sustava čime se za 30-50% povećava broj limfocita i fagocita ili stanica ubojica koje napadaju maligne stanice i time povećavaju zaštitnu sposobnost organizma.
 • ukloniti raspadnute čestice tumora i toksine iz tijela, kako se bolest ne bi ponovila ili pogoršala.

Za svaku kemoterapiju preporuča se sljedeći tromjesečni fitoterapijski protokol:

 1. jačanje imunološkog sustava i sprječavanje nuspojava kemoterpije:
 • čaga u prahu: 1 g čage (1/5 žličice) u 1-2 dcl tople vode
 • čaga s eleuterokokom: 1 mala žličica ujutro pod jezik, pustiti da je slina otopi i progutati
 • čaga s rodiolom: 1 mala žličica pod jezik u podne, pustiti da je slina otopi i progutati
 • čaga s trputcem: 1 mala žličica navečer pod jezik, pustiti da je slina otopi i progutati

Doziranje pod jezik omogućuje brži i jači učinak, jer tvar zaobilazi proces metabolizma, odnosno razgradnje u želucu i jetri, te nepromijenjena ulazi u krvotok.

 1. za uklanjanje raspadnutih tumorskih čestica i toksina, 5 tjedana nakon završetka KT 3 – mjesečni protokol:
 • gljiva agarikus: 1 kapsula dva puta dnevno

Ključna komponenta agarikusa je agaricin ili agaricinska kiselina, koja iz tijela uklanja produkte razgradnje raka u različitim fazama, uključujući i stanje nekroze.

Maria Ana Kolman

FITOLAB portal zdravlja

Zdravlje je za nas uvijek na prvom mjestu – danas je zdravlje vrlo krhko i treba ga čuvati i njegovati. Važno je naglasiti da zdravlje nije odsustvo bolesti već je ono odraz ravnoteže i harmonije unutar bića odnosno stanje tjelesnog, emocionalnog, duševnog i socijalnog blagostanja (Andrija Štampar).

Povezane novosti

Odaberite individualan pristup

Savjetovanje farmaceuta
Personalizirane terapije
Holistički (cjeloviti) pristup zdravlju
Pročitajte više

Izdvojeni proizvodi

Pogledaj sve proizvode
Naša web trgovina koristi kolačiće kako bi vam pružili bolje iskustvo i funckionalnost stranice. Koristeći naše usluge, pristajete na naše korištenje kolačića. View more
Prihvati
Odbij