Planiranje trudnoće i priprema za začeće

Odlučili ste se za trudnoću! Čestitke!

Pred vama je najljepši, ali ujedno i najizazovniji period partnerskog života.

Pripremite se kako bi sve proteklo u najboljem redu.

Važnost planiranja trudnoće i pravilne pripreme

Od izuzetne važnosti je preuzeti odgovornost za budući život te se posvetiti pravilnim i cjelovitim pripremama prije samog začeća. Koliko je to važno, vidimo iz činjenice da se u trenutku začeća određuju brojne osobine budućeg djeteta, od onih fizičkih preko energetskih i karakternih, od stanja njegovog imuniteta do spleta emocija koje će ga pratiti kroz cijeli život. Na sve to direktan utjecaj ima stanje oba roditelja u trenutku začeća i to prvenstveno njihovo zdravlje, njihovo energetsko stanje, ali i njihove emocije, uvjerenja te mentalno i psihološko stanje.

Temeljitim pripremama za samo začeće se smanjuju rizici za komplikacije u trudnoći i za neželjene ishode, a povećavaju se šanse da dođe do začeća i da trudnoća prođe u savršenom redu te se rodi zdrava beba.

Kod planiranja trudnoće i priprema za začeće potrebno je optimizirati zdravlje oba partnera, a to je osobito značajno za tijelo žene koje bi trebalo postati „kolijevka“ za budući život.

Važno je naglasiti da je i genetski materijal budućeg oca, tj. DNA spermija koji oplodi jajnu stanicu, također od izuzetne važnosti  prilikom formiranja embrija iz kojeg se razvije beba pa je veliku pažnju potrebno posvetiti i njegovom zdravlju. Danas je kod velikog broja parova prisutna nemogućnost začeća pa čak i neplodnost, a uzrok je često nezdrav način života i muškarca, a ne samo žene.

Nakon što je par isplanirao trudnoću, treba uvesti promjene u načinu života koje uključuju rješavanje nekih negativnih navika ako su prisutne te uvođenje novih.

Prvi korak je prestanak korištenja oralnih kontraceptiva, ako ste ih uzimali, jer je potrebno barem 3 mjeseca prije začeća da se organizam u potpunosti očisti i da ponovno regulira svoj hormonalni ciklus. Kontracepcijske tablete sadrže umjetne sintetske hormone koji često izazivaju ozbiljne nuspojave te crpe vitamine i minerale iz tijela pa je neophodno, odmah nakon prestanka njihovog korištenja, dodati visokokvalitetne prirodne suplemente (cink, vitamin C i E, selen, jod, magnezij, omega 3,...), ali i tijelo detaljno očistiti od parazita, teških metala, ostataka raznih lijekova, čestica mikroplastika i brojnih drugih toksina koji uzrokuju ozbiljne poremećaje u radu hormonalnog sustava.

 1. Planiranje i uvođenje uravnotežene prehrane za oba partnera

Prehrana mora biti izbalansirana i raznovrsna, sadržavati obilje voća, povrća, zelenog lisnatog povrća, mahunarki, orašastih plodova, sjemenki,…

Treba uvesti namirnice bogate folnom kiselinom (zeleno lisnato povrće, leća, grah, grašak, avokado, banane, lješnjak,…) jer je ona najpotrebnija prije začeća i u prvih 12 tjedana trudnoće kako bi se pravilno razvila neuralna cijev fetusa.

Uz folnu kiselinu važne su i omega 3 masne kiseline (laneno, maslinovo ulje, chia sjemenke, orašasti plodovi, tuna, losos,…) zato što su one neophodne za razvoj mozga i oka fetusa na samom početku trudnoće.

Iz prehrane je potrebno izbaciti sve rafinirane namirnice, osobito rafinirane šećere, jer znamo da su oni tzv. kradljivci minerala.

Kako se ne bi dodatno unosili toksini u organizam, treba pokušati nabavljati ekološke i organske namirnice, koliko je to moguće.

Važno je da se tjelesna masa žene dovede što bliže idealnoj. Naime, prekomjerna masa negativno utječe na plodnost, a kasnije u trudnoći povećava rizik od komplikacija kao što su hipertenzija i dijabetes, dok prekomjerna masa muškarca povećava rizik od neplodnosti.

Pothranjenost kod oba partnera može također ozbiljno smanjiti mogućnost začeća.

 1. Voda u dovoljnim količinama

Unositi dovoljne količine kvalitetne informirane vode dnevno (35 ml vode po kilogramu tjelesne mase). Izbjegavati korištenje vode iz plastičnih boca jer molekule mikroplastike remete hormonalni balans kojeg je prije i za vrijeme trudnoće važno održavati.

 1. Kretati se, hodati i puno boraviti na zraku i u prirodi

Ako partneri ne vježbaju redovito, bilo bi dobro da izaberu neku primjerenu aktivnost i uvedu je u svoj tjedni ritam jer im se tako smanjuje stres, povećava libido, grade mišići, jačaju kosti, a tijelo žene se priprema na lakši porod. Dakle, fizička aktivnost se preporučuje i tijekom planiranja trudnoće, kao i u trudnoći, uz konzultaciju s ginekologom.

Dobar izbor u fazi pripreme, kao i u trudnoći, je vježbanje joge i pilatesa jer ima brojne prednosti za plodnost, ali i za pripremu tijela za trudnoću i kasnije za porod.

 1. Riješiti se štetnih navika - prestati pušiti i konzumirati alkohol

Poznato je da pušenje i konzumiranje alkohola u trudnoći negativno djeluju na razvoj ploda, ali se pokazalo da ako žena puši i konzumira alkohol neposredno prije trudnoće, to može imati posljedice na samu trudnoću i čak dovesti do spontanog pobačaja te niza drugih komplikacija.

Bilo bi dobro da i muškarac prije začeća prestane pušiti i konzumirati alkohol jer se u protivnom smanjuje proizvodnja testosterona, ali i broj i kvaliteta spermija.

Unos kofeina je poželjno smanjiti ako ga je nemoguće u potpunosti isključiti.

 1. Kvalitetan san u dovoljnim količinama i u pravo vrijeme

U ovom periodu života jako je važno poraditi na higijeni spavanja kako bi imali dovoljno kvalitetnog sna, a to je za odraslu osobu između 7 i 9 sati odnosno optimalno je 8 sati sna. Spavaonica mora biti uredna, čista, mirna, ugodna i zatamnjena te bez mobitela, računala, tv uređaja. Potpuna tama je potrebna zbog toga što se u našem tijelu jedino tada odvija proces regeneracije i stvaranja melatonina koji je neophodan za hormonalnu ravnotežu.

Neposredno prije spavanja se preporučuje poprskati stopala magnezijevim uljem te kapnuti 2-3 kapi ŽIVICE (smole sibirskog cedra) ispod jezika jer ona pomaže tijelu da se regenerira i ima pozitivan učinak na kompletan hormonalni sustav.

Prema potrebi, poželjno je prije samog spavanja popiti stari dobri čaj od kamilice ili melise.

 1. Energetski osnažiti urogenitalni trakt i biopotencijal bubrežnog meridijana

Najvažniji preduvjet za začeće i zdravu trudnoću je zdrav i energetski uravnotežen urogenitalni trakt odnosno područje donjeg dijela trbuha i to kod oba partnera.

U današnjem modernom načinu života prepunom briga, strahova i opterećenosti, često u tom području postoji energetski deficit koji izaziva mnoge tegobe između kojih su i nemogućnost začeća odnosno neplodnost, a kasnije su moguće i komplikacije u trudnoći.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, kod začeća je osobito važna i energija bubrega jer je u bubrezima pohranjena naša životna energija kojom oni opskrbljuju druge sustave organa, kao što su reproduktivni organi, endokrine žlijezde, kosti i zbog toga ih zovu „vrata života“.

Energiju i biopotencijal bubrega najviše slabi hladnoća, nepravilna prehrana s puno šećera, pretjerano konzumiranje alkohola, premalo vode i konzumiranje hladne vode.

Emocije imaju veliki utjecaj na bubrege i najviše ih energetski iscrpljuje stalna izloženost stresu, strahu i zabrinutosti, zatim depresivna stanja, tjeskoba i preopterećenost poslom. Ove emocije treba prepoznati i otpustiti, a u tome najviše mogu pomoći Bachove cvjetne esencije odnosno Bachove kapi.

Ako u području trbuha nema dovoljno energije, a postoji i prevelika količina sluzi, gotovo je nemoguće da se u takvim uvjetima započne novi život odnosno da dođe do začeća. Kako bi se tijelo žene pripremilo za začeće i trudnoću, potrebno je napraviti moxa terapiju koja uklanja sluz te uravnotežuje energiju te zone.

Vrlo povoljan učinak ima i Bowen terapija.

U periodu prije trudnoće preporučuje se barem jednom tjedno napraviti i kupku od preslice koja također ima pozitivno djelovanje na cijeli urogenitalni trakt, i to kod muškarca i kod žene. Na ovaj način se cijeli urogenitalni trakt oporavi i ojača, maternica postaje snažna i spremna, a jajnici i bubrezi su puni energije potrebne za začeće i zdravu trudnoću.

 1. Ukloniti utjecaj elektromagnetskog zračenja i visokih temperatura

Kod muškaraca je posebno važno u periodu prije začeća ukloniti utjecaj visokih temperatura i elektromagnetnog zračenja jer je njihov utjecaj na testise poguban zato što ubijaju spermije, smanjuju njihovu pokretljivost te uzrokuju kidanje lanaca DNA. To znači da je štetno nositi mobitele u džepovima hlača ili držati laptope u krilu te tako izlagati genitalno područje visokim temperaturama i elektromagnetskom zračenju.

Kod žena, bežični signali i elektromagnetsko zračenje sprječavaju da se jajašce ugnijezdi, povećavaju rizik od komplikacija u trudnoći te također oštećuju i kidaju lance DNA zbog čega su mogući razvojni problemi kod fetusa.

Zbog svega navedenog, treba smanjiti izloženost Wi-Fi-ju, smanjiti korištenje bežične tehnologije te izbjegavati boravak u blizini bežičnih uređaja.

Trenutni standardi za radio i mikrovalnu bežičnu tehnologiju potpuno su neadekvatni, a sigurnosni standardi ne uzimaju u obzir potrebe za razvoj fetusa pa je zato važno o tome voditi računa, osobito kod trudnica.

 1. Ograničiti unos toksina u tijelo

Svi toksini, kao što su teški metali, pesticidi, boje, lakovi, ostaci lijekova, čestice mikroplastike, moraju prije trudnoće biti uklonjeni iz tijela i muškarca i žene jer oni štete genetskom materijalu i spermija i jajašca.

Zato treba izbjegavati klasične kozmetičke proizvode, osobito šminku i boje za kosu, sredstva za čišćenje, konzerviranu hranu i piće, upotrebu aluminijske folije jer sadrže ogromne količine raznih štetnih supstanci, kao što su parabeni, amini, ftalati, triklosan, glifosat.

 1. Obavezno posjetiti stomatologa

Važno je provjeriti postoji li neki problem u oralnoj šupljini te promijeniti amalgamske plombe ako postoje.

 1. Uvesti dodatke prehrani

Potrebno je koristiti kvalitetne dodatke prehrani, prvenstveno za uklanjanje parazita i toksina iz tijela, zatim prirodne adaptogene, probiotike, imuno stimulatore te vitamine i minerale koje nije moguće unijeti hranom u dovoljnoj količini (vitamin D3, omega kiseline, folna kiselina,…)

Kod muškaraca treba pojačati hranjive tvari koje poboljšavaju plodnost, a to su prije svega cink, E vitamin, C vitamin, bakar, selen, koenzim Q 10.

U periodu pripreme za trudnoću je dobro koristiti blagi čaj od stolisnika, ali nakon začeća više ne.

Sibirska fitoterapija – protokol pripreme za trudnoću

Uz sve navedene promjene, preporuka mladom paru je da prije začeća očiste tijelo od parazita i već nakupljenih toksina, ojačaju imunološki sustav, urede crijevni mikrobiom te uspostave hormonalnu ravnotežu uz pomoć protokola sastavljenog od proizvoda sibirske fitoterapije.

Ovaj protokol se preporučuje provoditi barem 3 mjeseca prije začeća kod oba partnera. Ako iz nekog razloga to nije moguće kod muškarca, treba ga provesti barem djelomično, u skraćenom obliku.

Prije svega treba krenuti s čišćenjem tijela od parazita jer ako su paraziti prisutni u tijelu majke, sigurno će se prenijeti i na bebu. U tu svrhu najbolje je koristiti antiparazitne kapsule koje su potpuno prirodna kombinacija fungo i fitoterapije.

Zatim je važno očistiti tijelo od svih toksina (teških metala, čestica mikroplastike, parabena,…) i to je najbolje postići uz pomoć gljive agarikus, koja osim što očisti jetru od toksina, ujedno je i regenerira te energetski ojača.

Rodiola je biljka koja, uz to što je moćni adaptogen i imunostimulator, ujedno pojačava spolne funkcije i plodnost, i kod muškaraca i kod žena, tako što djeluje na centralni živčani sustav. Djeluje i na vitalne funkcije te pomaže kod stresa i umora. Najbolje ju je koristiti u kombinaciji s crnom sibirskom čagom, i to kod oba partnera prije začeća, a u trudnoći nastaviti kod žene.

Preporučuje se preventivno korištenje vaginaleta od crne sibirske čage koje uravnotežuju ph urogenitalnog trakta, povoljno djeluju na jajnike, uklanjaju gljivice ako su prisutne, jačaju stijenke maternice i mjehura, ukratko stvaraju uvjete potrebne za začeće.

Proizvod koji je važno uvrstiti u ovaj protokol prije začeća je i ulje Altajske princeze koje balansira djelovanje endokrinih žlijezda, a samim time i kompletni hormonalni sustav. Ovo ulje je sastavljeno od hladno prešanih ulja 5 različitih biljaka koje djeluju na plodnost i zdravlje i zato se preporučuje kod oba partnera prije začeća, a kod žene tijekom cijele trudnoće. U njemu su idealne kombinacije vitamina, minerala, betakarotena i aminokiselina te se zbog toga njegovo korištenje nastavlja i tijekom trudnoće kako bi držalo u balansu endokrine žlijezde i kako bi hranilo fetus i čuvalo ga od oštećenja DNK odnosno kako bi se održavalo zdravlje i mame i bebe.

 1. Važnost probiotika za imunitet bebe

Pošto se imunološki sustav bebe počinje razvijati već u majčinoj utrobi tako što fetus prima antitijela majke kroz posteljicu, od izuzetne je važnosti da žena kvalitetno pripremi svoje tijelo za trudnoću uz pomoć proizvoda sibirske fitoterapije, kao što je prethodno opisano, a uz to i da provede kvalitetnu probiotičku kuru.

Prije trudnoće treba postići ravnotežu u mikrobiomu crijeva i takvo stanje održavati do poroda jer tada prolaskom kroz vaginalni kanal beba prima majčine dobre bakterije pošto su njezina crijeva do poroda sterilna. Na taj se način gradi imunosna memorija ili inteligencija bebe što nije moguće ako majčin mikrobiom nije zdrav i uravnotežen.

Osim za imunitet bebe, uređeni mikrobiom buduće majke je važan i za ravnotežu ph urogenitalnog trakta, jačanje stijenki maternice, mjehura i crijeva, uklanjanje svih loših gljivica.

 1. Važnost brige o mentalnom i emocionalnom zdravlju

Proradite i otpustite potisnute emocije i neraščišćene emocionalne traume uz pomoć Bachovih cvjetnih esencija.

Poboljšajte međusobnu komunikaciju

Dišite, meditirajte, molite

Volite se i vodite ljubav

Smijte se, opustite se i zabavite 🙂

FITOLAB portal zdravlja

Zdravlje je za nas uvijek na prvom mjestu – danas je zdravlje vrlo krhko i treba ga čuvati i njegovati. Važno je naglasiti da zdravlje nije odsustvo bolesti već je ono odraz ravnoteže i harmonije unutar bića odnosno stanje tjelesnog, emocionalnog, duševnog i socijalnog blagostanja (Andrija Štampar).

Povezane novosti

Odaberite individualan pristup

Savjetovanje farmaceuta
Personalizirane terapije
Holistički (cjeloviti) pristup zdravlju
Pročitajte više

Izdvojeni proizvodi

Pogledaj sve proizvode
Naša web trgovina koristi kolačiće kako bi vam pružili bolje iskustvo i funckionalnost stranice. Koristeći naše usluge, pristajete na naše korištenje kolačića. View more
Prihvati
Odbij