Odnos magnezija i kalcija

Magnezij i kalcij djeluju usklađeno prilikom upravljanja električnih impulsa u stanici i od izuzetne je važnosti njihov omjer koji bi trebao biti 1:1, a danas je već 5:1 pa čak do 15:1 u korist kalcija zbog čega je on ovdje stavljen na listu „loših igrača“. Taj nedostatak magnezija smanjuje propusnost staničnih membrana te kalcij ne može izaći iz stanica već se taloži u mekim tkivima i izaziva kalcifikaciju, staničnu disfunkciju pa čak i staničnu smrt. Neravnoteža ova dva minerala može izazvati cijeli niz ozbiljnih fizioloških poremećaja s vrlo ozbiljnim posljedicama za zdravlje. Kada je organizam u deficitu magnezija, u stanicama postoji višak kalcija koji predugo podržava kontrakcije mišića te tada dolazi do grčeva, trzaja i tremora. Ukoliko nedostatak magnezija postane kroničan, javljaju se simptomi srčanih bolest poput aritmija, angine pectoris, smanjenje elastičnosti i začepljenje krvnih žila, hipertenzija, zatim smanjeni kapacitet pluća, napadaji i grčevi karakteristični za astmu, migrene i bolni menstrualni grčevi.

Ukoliko se uzimaju suplementi kalcija, tada raste i potreba za magnezijem jer inače kalcij neće biti pravilno apsorbiran već će završiti opasno pohranjen u mekim tkivima.

Kao što dr. Carolyn Dean, autorica knjige „Magnezijevo čudo” objašnjava: “kalcij nataložen u debelom crijevu škodi peristaltici što ima za posljedicu konstipaciju.”

Kada se kalcij istaloži u bubrezima i spoji s fosforom ili oksalnom kiselinom nastaju bubrežni kamenci. Kalcij se može taložiti na sluznici mokraćnog mjehura i onemogućavati mu da se potpuno opusti, te na taj način čitav ispuni urinom. To dovodi do učestalih poteškoća s mokrenjem, osobito u starijih ljudi.

Kalcij se može istaložiti i naslagati na stjenke arterija, uzrokujući otvrdnuće (aterosklerozu) te na taj način može prouzročiti rast krvnog tlaka kao i povećati rizik od srčanog infarkta i moždanog udara. Kalcij se može nataložiti čak i u mozgu. Mnogi istraživači to ispituju kao mogući uzrok demencije te Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Kalcij se može taložiti na stjenkama bronhijalnih kanala i prouzrokovati simptome astme. Kalcij u izvan staničnoj tekućini može umanjiti propusnost staničnih membrana. Sve to otežava glukozi (koja je velika molekula) prolazak kroz staničnu membranu kako bi se u staničnim mitohondrijima pretvorila u ATP, a visoka razina glukoze stvorena viškom kalcija može se krivo dijagnosticirati kao dijabetes.“

FITOLAB portal zdravlja

Zdravlje je za nas uvijek na prvom mjestu – danas je zdravlje vrlo krhko i treba ga čuvati i njegovati. Važno je naglasiti da zdravlje nije odsustvo bolesti već je ono odraz ravnoteže i harmonije unutar bića odnosno stanje tjelesnog, emocionalnog, duševnog i socijalnog blagostanja (Andrija Štampar).

Povezane novosti

Odaberite individualan pristup

Savjetovanje farmaceuta
Personalizirane terapije
Holistički (cjeloviti) pristup zdravlju
Pročitajte više

Izdvojeni proizvodi

Pogledaj sve proizvode
Naša web trgovina koristi kolačiće kako bi vam pružili bolje iskustvo i funckionalnost stranice. Koristeći naše usluge, pristajete na naše korištenje kolačića. View more
Prihvati
Odbij