Mumija (shilajit) za sportaše i rekreativce

Koristi ovog drevnog suplementa

Mumija (shilajit) je prirodna tvar koja se već stoljećima koristi u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini zbog svojih mnogih pozitivnih učinaka na zdravlje. U zadnje vrijeme stiče sve veću popularnost među sportašima kao vrsta prirodne suplementacije za poboljšanje fizičkih performansi i oporavka.

No, što je zapravo mumija i kako može pomoći u rekreativnom i profesionalnom sportu?

Mumija je ljepljiva tvar nalik katranu, tamnosmeđe boje, gorkog, trpkog okusa s mirisom zemlje. Nalazi se pretežito na visokim nadmorskim visinama (1500-4500 m.n.v.) u predjelu Himalaja. Nastaje sporom razgradnjom i raspadanjem organske materije i vrlo je bogata vitaminima i mineralima. Minerali u mumiji nisu slični sintetskim mineralnim dodacima dostupnima na tržištu, već su to minerali koji su ranije bili apsorbirani od bogatog biljnog svijeta i vraćeni natrag u zemlju, zbog čega imaju blagotvorno djelovanje na sve sustave organa u organizmu. Biološki i ljekoviti učinci mumije mogu se u najvećoj mjeri pripisati visokoj koncentraciji fulvinske i huminske kiseline.

UTJECAJ MUMIJE NA ATP

ATP ili adenozin trifosfat primarni je izvor iskoristive energije koji nastaje u organizmu kada mitohondriji pretvaraju hranu u energiju. ATP upravlja većinom staničnih funkcija u tijelu uključujući prijenos proteina i lipida u stanice i iz stanica. Time optimizira, uravnotežuje i poboljšava mišićne kontrakcije, proizvodnju hormona, razvoj neurona i regulaciju imunološkog sustava. Važno je naglasiti kako je bilo kakva disfunkciju u radu mitohondrija povezana s mnogim bolestima uključujući dijabetes, neurološke poremećaje i srčane probleme.

Mumija djeluje na način da potiče proizvodnju ATP-a, a ujedno i smanjuje potrošnju ATP-a do 20% što omogućuje dulju, intenzivniju i kvalitetniju fizičku aktivnost. Također, mumija potiče i održava proizvodnju koenzima Q10 koji se prirodno nalazi u tijelu te je neophodan za normalnu funkciju mitohondrija.

UTJECAJ FULVINSKE KISELINE NA SNAGU I IZDRŽLJIVOST

Fulvinska kiselina jedan je od glavnih razloga da mumija ima toliko pozitivan učinak na proizvodnju energije, a time i snagu i izdržljivost. Naime, fulvinska kiselina sadrži približno 45% kisika. Tijekom fizičke aktivnosti, mliječna kiselina i ugljični dioksid povećavaju bol u mišićima, a time dolazi i do otežanog disanja odnosno gubitka daha. Visok sadržaj kisika u fulvinskoj kiselini može pomoći kod ublažavanja negativnih učinaka intenzivnih fizičkih aktivnosti i treninga. Dokazano je i da fulvinska kiselina potiče apsorpciju vitamina i minerala iz izvora poput hrane i ostalih suplemenata.

Dodana vrijednost fulvinske kiseline u mumiji je da ona povećava dotok hranjivih tvari i minerala u stanice. Uz to, tijekom vježbanja dolazi do oksidacije, a fulvinska kiselina djeluje kao jak antioksidans koji pomaže u hvatanju slobodnih radikala. Antioksidativno i protuupalno djelovanje uklanja i sprječava bolove u kostima i zglobovima te ubrzava proces oporavka od ozljeda ako se koristi lokalno u obliku obloga. Važno je naglasiti kako mumija potiče proizvodnju kolagena koji igra važnu ulogu u zdravlju kosti, zglobova i tetiva. Sve prednosti fulvinske kiseline dovode do povećanja mišićne izdržljivosti te boljih performansi.

BOGATSTVO MINERALA I ELEKTROLITA

Mumija je između ostalog i jako dobar izvor elektrolita. Tijekom pojačanog znojenja tijelo gubi važne elektrolite i minerale koji pomažu pri regulaciji metabolizma, živčanih impulsa i mišićnih kontrakcija.

Mumija je bogata i mineralima kao što su selen, kalij, kalcij, mangan, magnezij i željezo. Zdrave razine ovih minerala, a posebno željeza su važne jer su potrebne za proizvodnju crvenih krvnih zrnca u obliku hemoglobina i mioglobina. Hemoglobin prenosi kisik iz pluća u sva tkiva u organizmu dok je mioglobin zadužen za pohranu kisika u mišićima tijekom aktivnosti. Ovi minerali pomažu u pretvorbi hrane u iskoristivu energiju koja je potrebna za kvalitetnu fizičku aktivnost.

UTJECAJ MUMIJE NA RAZINE TESTOSTERONA

Testosteron je primarni hormon kod muškaraca koje je zadužen za razvoj spolnih organa. Osim toga, potreban je i za razvoj kosti i mišićne mase kod muškaraca, ali i žena. Također je zadužen za održavanje zdrave funkcije mozga i energije. Razine testosterona prirodno padaju kako starimo. Istraživanja su pokazala da su se razine testosterona podigle kod zdravih osoba u dobi od 45-55 godina koji su uzimali mumiju u periodu od 90 dana.

Postoje mnoge prednosti mumije za zdravlje, a preporučeno je koristiti je u kontinuitetu kroz barem mjesec dana. Mumija je zdrav i prirodan suplement koji može olakšati i poboljšati kvalitetu života ukoliko se uzima preventivno, a može nas dovesti i do željenih rezultata i postignuća u sportskim pothvatima bili oni samo rekreativni za očuvanje zdravlja ili natjecateljski na višim razinama.

FITOLAB portal zdravlja

Zdravlje je za nas uvijek na prvom mjestu – danas je zdravlje vrlo krhko i treba ga čuvati i njegovati. Važno je naglasiti da zdravlje nije odsustvo bolesti već je ono odraz ravnoteže i harmonije unutar bića odnosno stanje tjelesnog, emocionalnog, duševnog i socijalnog blagostanja (Andrija Štampar).

Povezane novosti

Odaberite individualan pristup

Savjetovanje farmaceuta
Personalizirane terapije
Holistički (cjeloviti) pristup zdravlju
Pročitajte više

Izdvojeni proizvodi

Pogledaj sve proizvode
Naša web trgovina koristi kolačiće kako bi vam pružili bolje iskustvo i funckionalnost stranice. Koristeći naše usluge, pristajete na naše korištenje kolačića. View more
Prihvati
Odbij