Beta glukan - Ključ za jak imunitet

Moderan tempo i način života sa sobom donosi razne izazove za imunološki sustav kao što su stres, toksini, prerađena hrana bez nutrijenata, virusi i slično. Od ključne je važnosti pronaći učinkovite i zdrave načine za izgradnju i održavanje dovoljno snažnog imunloškog sustava da se lakše nosimo s prijetnjama iz okoline. Beta glukani mogu u tome uvelike pomoći, a u nastavku pročitajte kako.

ŠTO SU BETA GLUKANI?

Beta-glukani su skupine polisaharida ili prehrambenih vlakana sastavljenih od monomera D-glukoze, povezanih (1 → 3), (1 → 4) ili (1 → 6) glikozidnim vezama. Nalaze se u staničnim stijenkama bakterija, gljivica, algi i žitarica kao što su zob i ječam te gljiva poput čage, reishija, maitake i shitake. Međutim, različiti izvori beta-glukana također se razlikuju u vezama između monomera D-glukoze. Razlike u obliku, strukturi i molekularnoj masi beta glukana određuju njihovu biološku aktivnost. Beta glukani pomažu u održavanju zdravih bakterija u crijevima koje reguliraju razine kolesterola, upravljaju razinama šećera u krvi i djeluju pozitivno na imunološki sustav.

KAKO DJELUJU BETA GLUKANI?

Beta glukani se djelomično otapaju u vodi i usporavaju protok hrane u crijevima. Tako se omogućuje sporija apsorpcija ugljikohidrata što dovodi do duljeg osjećaja sitosti. Hrana se sporije probavlja, orgnizam sporije apsorbira šećer što pomaže u održavanju zdravih razina šećera u krvi. Kako su beta glukani neprobavljiva topiva vlakna, putuju kroz cijeli probavni trakt vežući na sebe kolesterol, a time pomažu u njegovom izbacivanju iz organizma. Beta glukani posjeduju i antioksidativna svojstva te sposobnost proizvodnje kratkolančanih masnih kiselina u crijevima što pozitivno utječe na metabolizam.

ZDRAVA CRIJEVA I IMUNOLOŠKI SUSTAV

Zdravlje crijevnog mikrobioma i imunološki sustav vrlo su usko povezani. Zdrava crijevna flora potiče proizvodnju antitijela koja se bore protiv raznih bolesti. Poznati po svojoj sposobnosti da aktiviraju imunološki sustav, beta glukani djeluju kao imunomodulatori, uspostavljajući ravnotežu u oslabljenom imunološkom sustavu, ali i umirujući pretjerano aktivan sustav.

Prva linija nespecifične imunološke obrane naziva se urođenom imunološkom funkcijom. To podrazumijeva bol ili oticanje kao normalan i neophodan odgovor tijela, nakon čega slijedi specifičan odgovor na ciljane patogene iz adaptivnog imunološkog sustava. Istraživanja pokazuju da beta glukani mogu modulirati oba sustava.

Kroz djelovanje na imunološke receptore, beta glukani pojačavaju aktivnost imunoloških stanica stimulirajući T-stanice, neutrofile, makrofage, monocite, NK-stanice i dendritične stanice.

1. Povećavaju razinu imunoglobulina A (IgA) - zaštitne tvari koja oblaže sluznicu tijela (npr. dišne puteve, gastrointestinalni trakt, grlo, uretra) i time umanjuju rizik on nastanka infekcija

2. Aktiviraju makrofage - bijela krvna zrnca koja se nalaze u raznim tkivima poput slezene, jetre, limfnim čvorovima, plućnim alveolama. Nositelji su nespecifične imunosti i djeluju kao sakupljači smeća tako da progutaju strane tvari i čestice, razgrade ih svojim enzimima i uklanjaju iz tijela. Djelovanjem na markofage beta glukani pripremaju cijeli imunološki sustav na optimalno fukcioniranje.

3. Aktiviraju monocite - vrstu leukocita (bijelih krvnih zrnca) iz kojih nastaju makrofagi (sakupljaći smeća)

4. Aktiviraju neutrofile - najzastupljeniji tip bijelih krvnih zrnca koji aktivno uništavaju bakterije, tumorske stanice i mrtve stanice, a posebno su važni u zaštiti od bakterijskih infekcija.

5. Poboljšava rad NK stanica (natural killer cells) - ove su stanice dobile ime zbog svoje sposobnosti uništavanja stanica koje su postale kancerogene ili zaražene virusima.

IZVORI BETA GLUKANA

Hrana bogata beta glukanima:

  • gljive (reishi, čaga, shiitake, maitake)
  • zob i cjelovite žitarice
  • ječmena vlakna
  • alge
  • kvasac

Navedene namirnice prirodno sadrže beta glukane. Dok su beta glukani iz žitarica više usmjereni na snižavanje kolesterola regulaciju šećera, otvaranje dišnih puteva i zdravlje crijevnog mikrobioma, beta glukani iz gljiva i kvasca imaju snažnije imunomodulatorne sposobnosti i dobrobiti.

CRNA SIBIRSKA ČAGA I BETA GLUKAN

Gljiva čaga, poznatija i po latinskom nazivu Inonotus obliquus, vrsta je ljekovite gljive koja se tradicionalno koristi u ruskoj i kineskoj medicini zbog sposobnosti jačanja i moduliranja imuniteta te izrazitih protuupalnih svojstava. Beta glukan koji se nalazi u čagi ima mnoge potencijalne zdravstvene prednosti:

1. Jačanje i moduliranje imunološkog sustava - potvrđeno je da beta glukan iz čage aktivira imunološke stanice u tijelu što povećava proizvodnju citokina i ostalih komponenti imunološkog sustava čime se poboljšava sposobnost organizma da se brani od infekcija i bolesti.

2. Smanjuje upalne procese - čaga djeluje kao jak antioksidans te sadrži mnoge protuupalne spojeve, uključujući beta glukan koji pomažu organizmu da smanjuje upalne procese. Kronične upale povezane su s nizom zdravstvenih stanja, od kojih su najistaknutije bolesti srca i rak

3. Smanjuje kolesterol - beta glukan koji se nalazi u čagi pomaže u snižavanju razina kolesterola u krvi što pomaže u prevenciji srčanih bolesti i rizika od moždanog udara.

4. Pomaže u regulaciji sečera u krvi - velike koristi kod dijabetesa

5. Antikancerogeno djelovanje - čaga, pogotovo divlje ubrana posjeduje izrazito antikancerogena svojstva što pomaže prvenstveno u prevenciji raka, ali pomaže i u liječenju mnogih vrsta raka.

Uz zdravstvene dobrobiti beta glukana, čaga sadrži i mnoge druge ljekovite tvari poput melanina, betulinske kiseline, polifenola, triterpena i tripeptida koji su zaslužni za visoku potentnost i najvišu razinu antioksidativnih svojstava. Također, čaga je bogata magnezijem, kalijem, kalcijem, natrijem, fosforom te mineralima u tragovima.

O mehanizmima djelovanja i detaljnijem opisu ove posebne gljive saznajte više u nadolazećim blogovima.

FITOLAB portal zdravlja

Zdravlje je za nas uvijek na prvom mjestu – danas je zdravlje vrlo krhko i treba ga čuvati i njegovati. Važno je naglasiti da zdravlje nije odsustvo bolesti već je ono odraz ravnoteže i harmonije unutar bića odnosno stanje tjelesnog, emocionalnog, duševnog i socijalnog blagostanja (Andrija Štampar).

Povezane novosti

Odaberite individualan pristup

Savjetovanje farmaceuta
Personalizirane terapije
Holistički (cjeloviti) pristup zdravlju
Pročitajte više

Izdvojeni proizvodi

Pogledaj sve proizvode
Naša web trgovina koristi kolačiće kako bi vam pružili bolje iskustvo i funckionalnost stranice. Koristeći naše usluge, pristajete na naše korištenje kolačića. View more
Prihvati
Odbij