Crna sibirska čaga s trputcem . 100 ml

49,30  (371,45 kn)

Proizvod izrađen prema recepturi ruskog liječnika, onkologa i fitoterapeuta dr. S. V. Korepanova. Trputac se naziva i kraljem puteva i staza, a njegovo ljekovito djelovanje poznato je već tisućama godina. Izuzetno cijenjen u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Dostupno odmah
gluten GLUTEN FREE
sugar SUGAR FREE
GMO FREE

Sastav

80% crna altajska čaga, 20% ekstrakt listova trputca, voda, sorbinska kiselina

Opis

Trputac (Pantago) je rod višegodišnjih zeljastih biljaka iz porodice trputca. Oprašuje se vjetrom i razmnožava sjemenom koje svaka biljka izdašno stvara. Može ih se naći na raznim zemljištima, livadama, travnjacima te uz puteve. Rasprostanjen je po cijeloj Europi, Aziji, Americi, Australiji i Americi. Sve vrste trputca su jestive i ljekovite, a osim listova sakupljaju se i korijen i sjeme koji također imaju razna ljekovita svojstva.

U ljekovite svrhe koriste se i uskolisni (Plantago Lanceolata) i širokolisni trputac (Plantago major). Imaju sličan sadržaj ljekovitih tvari, samo što je u širokolisnom veća količina provitamina A i vitamina C. Obje vrste trpuca sadrže flavonoide, alkaloide, terpenoide, derivate fenolne kiseline, iridoidne glikozide, masne kiseline, polisaharide, tvari slične želučanim enzimima, enzime inversin i invertin, šećer, ksantofil, provitamin A i vitamin C, dosta kalija (460mg %), željezo, kalcij te fosfornu i silicijevu kiselinu. Uskolisni trputac također sadrži limunsku kiselinu.

Na temelju farmakološkog sastava trputca, suvremena istraživanja ističu njegovu antioksidacijsku sposobnost i antitumorsko djelovanje. Od 1937. godine u znanstvenim je časopisima objavljen niz studija o terapeutskom učinku trpuca u izoliranom obliku ili u kombinaciji s drugim biljkama ili lijekovima. Mnoga su istraživanja pokazala da ekstrakt trpuca usporava rast stanica raka i pruža snažnu zaštitu od negativnih nuspojava kemoterapije. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0753332217322746

Čaga:

 • štiti svaku stanicu u organizmu od slobodnih radikala
 • ima snažan antikancerogeni učinak
 • štiti DNK
 • pomaže kod obnavljanja stanica i oštećenog tkiva – potiče rast zdravih stanica
 • uravnotežuje imunološki sustav (stimulira ili usporava)
 • dovodi kisik u krv i poboljšava njezin protok
 • budi štitnjaču i omogućava joj da normalizira svoju funkciju
 • djeluje protiv prijevremenog starenja
 • stabilizira šećer u krvi
 • djeluje protuupalno na sve stanice u organizmu
 • balansira neurološke funkcije te regenerira središnji živčani sustav
 • potiče zdravu funkciju jetre
 • blagotvorno djeluje na cijeli probavni trakt
 • pospješuje mršavljenje odnosno balansira tjelesnu težinu
 • diuretičko djelovanje - pozitivno djeluje na izbacivanje viška tekućine i toksina iz organizma
 • prevenira alergije
 • balansira optimalni ph u organizmu odnosno alkalizira zakiseljene stanice

Za detaljnije informacije o crnoj sibirskoj čagi posjetit link: Čaga

Kako koristiti?

Odrasli: 1 žličica (10 g) 2-3x dnevno uz obrok, kao dodatak vodi ili napicima

Djeca: do 5 god - 2 g dnevno, a od 5 do 10 god - 5 g dnevno

Pozitivni učinci

Ovaj proizvod objedinjuje biološki aktivne tvari koje dr. Korepanov ističe kao snažnu fitoterapijsku potporu kod bolesti dišnog sustava, probavnog trakta, kardiovaskularnog sustava, živčanog sustava, povišenog kolesterola i šećera te u onkološkom liječenju.

U narodnoj medicini, listovi i iz njih cjeđeni sokovi koriste se kao antitusici (sredstvo protiv kašlja), ekspektoransi (sredstva za iskašljavanje), kod bolesti dišnih puteva, astme, tuberkuloze, hripavca, dijabetesa, kod ginekoloških problema, kod bolesti zivčanog sustava, kod bolesti kardiovaskularnog sustava, za pročišćavanje krvi, kod povišenog kolesterola i šećera te kao hemostatik (zaustavlja unutarnja i vanjska krvarenja).

Zanimljivosti

Grčki liječnik Dioskurid (1. st. n. e.) mu je u svojoj knjizi "De Materia Medica" posvetio veliko poglavlje u kojem hvali njegov učinak na mnoge bolesti. Njegov suvremenik, rimski prirodoslovac Plinije (23-79) u svom je djelu "Naturalis Historia" trputac nazvao "plantago" te je izuzetno cijenio njegovu ljekovitost. U srednjevjekovnim knjigama o ljekovitom bilju ova se cijenjena biljka preporučuje kod čak 24 stanja i bolesti.