Bachove kapi

Bachove kapi

Naručite se za termin!

Savjetovanje je moguće putem telefonskog poziva, video poziva ili osobnim dolaskom. Cijena prvih konzultacija je 40,00 EUR, a cijena svakih slijedećih je 15,00 EUR.

Ukoliko ste već upoznati s Bachovim kapima i želite se naručiti za termin, možete nam se javiti na:

Mail adresu: kontakt@fitolab.hr

ili broj mobitela:

+385 95 373 1311

+385 91 755 4789

Cjenik usluga 2023

Što su Bachove kapi?

Bachove kapi su cjeloviti, jednostavan i bezopasan sustav iscjeljenja od ukupno 38 cvjetnih esencija, a svaka od njih djeluje na neko određeno mentalno ili emotivno stanje, raspoloženje ili karakternu crtu te na taj način vraćaju duši i umu mir i sklad.

One nisu lijek za fizičke bolesti već na suptilan način rješavaju prisutne strahove, zabrinutosti, uznemirenosti i slične osjećaje koji vrlo često otvaraju put bolestima koje se mogu manifestirati i u fizičkom i u mentalnom obliku.

Cilj ovog prirodnog sustava iscjeljenja je dostizanje emocionalne i mentalne ravnoteže kroz koju se postiže zdravlje kao prirodno stanje našeg bića.

O liječenju i bolestima 

Dr. Bach smatra da je bolest u suštini posljedica sukoba između duše i uma te da bi bila iskorijenjena potrebno je uložiti mentalne i fizičke napore. Glavni problem konvencionalnog liječenja bolesti vidi u tome da se u fokus najčešće stavljaju posljedice, a ne uzroci bolesti. Napori usmjereni isključivo na fizičko tijelo mogu samo površno popraviti štetu no u tome nema dugoročnog lijeka, jer uzrok bolesti i dalje postoji te u bilo kojem trenutku može svoju prisutnost demonstrirati u nekom drugom obliku.

Dr. Bach također naglašava da je bolest, koliko god bila okrutna, sama po sebi korisna i nastala za našu dobrobit, a ukoliko se pravilno protumači vodi nas do naših osnovnih mana.

Upotreba i doziranje

U knjizi „Dvanaest iscjelitelja i ostale cvjetne esencije" dr. Bach ističe kako su sve cvjetne esencije prirodne i bezopasne te da nema straha od predoziranja ili pretjeranog korištenja. Ni jedna cvjetna esencija ne može naškoditi osobi ukoliko je odabrana pogrešna esencija za taj slučaj. Najgore što se može dogoditi je da kombinacija esencija ne daje željene rezultate jer je pogrešno odabrana za potrebe konkretnog slučaja.

Osobna kombinacija Bachovih kapi uzima se 4 puta dnevno po 4 kapi koje se mogu kapati direktno u usta ili se mogu dodati u vodu ili bilo koju drugu tekućinu. U hitnijim slučajevima moguće je uzimati po 4 kapi puno češće (svakih nekoliko minuta) i to je puno bolja opcija nego uzimati rjeđe ali veće količine od 4 kapi jer veća doza u ovom slučaju ne znači i jače djelovanje.

Često postavljeno pitanje je zašto nije moguće uzeti svih 38 cvjetnih esencija odjednom. Sam dr. Bach je to isprobao i otkrio da ne djeluje. Ukoliko se uzima prevelik broj esencija neke su sigurno nepotrebne za stanje koje se tretira pa te suvišne esencije smanjuju učinkovitost onih koje su potrebne. Najčešće se u osobne mješavine stavlja do 7 esencija kako bi se maksimiziralo njihovo djelovanje.

Važno je i naglasiti kako su bachove cvjetne esencije potpuno sigurne za korištenje kod djece, trudnica, dojilja. Također se mogu koristiti i za životinje i to s odličnim rezultatima.

Rescue remedey – mješavina za krizne situacije

Jedina gotova kombinacija bachovih cvjetnih esencija koja je osmišljena da bi imala trenutno djelovanje u kriznim situacijama. Sadrži 5 cvjetnih esencija:

  • Star of Bethlehem – za šok
  • Rock Rose – za paniku i užasnutost
  • Cherry Plum – strah od gubitka kontrole i razuma
  • Impatiens – za nestrpljivost i prekomjernu uzrujanost
  • Clematis – za nesvjesticu i slabost

Ova se kombinacija smatra esencijom za prvu pomoć i pomaže nam da se nosimo s neposrednim učincima kriznih situacija i djeluje trenutno umirujuće kod svih paničnih situacija.

Bachove kapi Varaždin Fitolab 1500 1001

Bachove kapi 5 flower remedy, wild rose, wild oat, star of bethlehem

 

Koliko je potrebno da esencije počnu djelovati? 

Na jedno od najčešće postavljanih pitanja nema uvijek jasnog odgovora. Brzina djelovanja u najvećoj mjeri ovisi o kakvom se problemu ili bolesti radi.

Kod akutnih stanja koja nisu posljedica dugotrajnih i dubokih emocionalnih poteškoća kapi djeluju jako brzo. To su na primjer umor, iscrpljenost ili poteškoće nastale nekim nedavnim događajem.

Kada su u pitanju problemi koji traju dulje vrijeme i za koji postoje duboki uzroci moguće je da će biti potrebno više vremena da bi kapi počele djelovati. Brzina djelovanja također ovisi i od osobe do osobe odnosno njihove percepcije problema te načina na koji su spremni nositi se s istima. Ukoliko se kapi uzimaju redovito kod većine slučajeva rezultati su vidljivi u roku od 3 tjedna do mjesec dana kada se u pravilu potroši prva bočica kapi. Ukoliko problem i dalje postoji, ali u manjoj mjeri može se nastaviti terapija s istim esencijama ili se one mogu po potrebi, kroz konzultacije s bachovim praktičarom, promijeniti.

Prestanak uzimanja esencija je također individualna odluka. Ukoliko problem nestane sasvim je sigurno prestati uzimati kapi  s obzirom na to da ne stvaraju nikakvu ovisnost. Isto tako je sigurno mijenjati kombinaciju cvjetnih esencija po potrebi ili koristiti jednu sve dok se stanje ne poboljša. U praksi je najčešći slučaj da osoba nesvjesno prestane uzimati kapi kada im one višu nisu potrebne.

Kako se rade cvjetne esencije?

U knjigama dr. Bacha opisane su 2 metode dobivanja cvjetnih esencije:

Metoda izlaganja suncu – prema ovoj metodi staklena zdjela napuni se što čišćom (najbolje izvorskom) vodom do vrha, pojedinačnim cvjetovima se prekrije površina vode te se ostavi 3 do 4 sata na direktnom suncu. Nakon toga dobivena tinktura miješa s brendijem kako bi se očuvala esencija.

Metoda prokuhavanja – koristi se za drvenaste biljke, određeni dijelovi biljke, listovi, grančice, pupoljci prokuhavaju se pola sata u što čišćoj vodi te se nakon toga dobivena esencija miješa s brendijem kao konzervansom i tako dobivan tekućina naziva se matičnom tinkturom.

Dr. Edward Bach 

Dr. Edward Bach rođen je 24. rujna 1886. u Moseley nedaleko Birminghama. Studij medicine pohađao je na Birmingham University te kasnije u University College Hospital u Londonu gdje je 1912. godine stekao diplomu te radio kao kirurg.

Kao bakteriolog i patolog u privatnoj je ordinaciji vršio mnoga istraživanja na cjepivima. Zbog nezadovoljstva načinom liječenja koje se fokusira samo i isključivo na bolest, u potrazi za holističkim pristupom liječenju 1919. godine prelazi u London Homeopathic Hospital. Nakon što je uvidio paralele između homeopatije i vlastitog istraživanja na cjepivu, prilagođava svoje istraživanje što je rezultiralo pronalaskom sedam homeopatskih nozoda koje su u upotrebi još i danas.

U želji da pronađe pripravke koji su čišći i maje ovisni o izvorima bolesti počinje prikupljati bilje odnosno cvjetove kao najrazvijeniji dio biljke u nadi da će homeopatske nozode zamijeniti puno blažim oblikom pripravaka. Godine 1928. pronalazi prve biljke Impatiens, Mimulus i Clematis te počinje intenzivno raditi na sustavu jednostavnog liječenja cvjetnim esencijama.  Do 1930. napušta svoju visoko profitabilnu i cijenjenu praksu u Londonu kako bi posvetio svoj život novom sustavu liječenja i medicine za koji je bio siguran da je moguće pronaći u prirodi. S vremenom napušta znanstvene metode i ovisnost o laboratorijima i filozofiji redukcionizma i dopušta intuiciji da ga vodi prema pravim biljkama.

Tijekom godina metodom pokušaja i pogrešaka te nakon testiranja tisuća biljaka, polako pronalazi pripravke koje želi, od kojih svaki djeluje na određeno mentalno i duševno stanje ili emociju.

Do srpnja 1934. pronalazi 19 cvjetnih esencija koje opisuje u nadopunjenom izdanju knjige pod nazivom „The Twelve Healers and Seven Helpers“. Nakon toga, 1934. s asistenticom Norom Weeks seli u Mount Vernon gdje provodi zadnje godine svog života te pronalazi posljednjih 19 esencija čime se zaključuje sustav od ukupno 38 esencija.

Godine 1936. objavljuje svoje najznačajnije djelo „Dvanaest iscjelitelja i ostale cvjetne esencije“ u kojoj opisuje svoja saznanja i otkrića, sustav od 38 cvjetnih esencija te metode njihove pripreme: metoda izlaganja suncu i metoda prokuhavanja. Dr. Bach preminuo je 27. studenog 1936., a svoj je rad prenio na asistente Noru Weeks i Victora Bullena koji su nastavili s radom i kasnije otvorili Bachov centar u Mount Vernonu.

Filozofija dr. Bacha

Filozofija dr. Bacha temelji se na određenim, prema njemu, istinama koje je potrebno prihvatiti kako bi se razumjela istinska priroda bolesti.

  • prvo načelo je da svaki čovjek ima Dušu koja predstavlja njegovo istinsko Ja
  • drugo načelo ukazuje na to da smo mi osobnosti koje su na ovom svijetu da bi prikupile sve znanje i iskustvo koje se može steći kroz zemaljski život s ciljem razvijanja vrlina koje nedostaju da bi napredovali i usavršili naše osobnosti
  • treće načelo temelji se na razumijevanju našeg boravka na zemlji i našeg života samo kao jednog trenutka u razvoju jer su duše zapravo besmrtne, a tijelo je prolazno
  • četvrto načelo kaže da dokle god je naša duša i osobnost u ravnoteži sve je radost, mir, sreća i zdravlje. Kada naša osobnost skrene s puta koji joj je predodredila duša nastaje sukob koji je osnovni uzrok bolesti i nezadovoljstva

Odaberite individualan pristup

Savjetovanje farmaceuta
Personalizirane terapije
Holistički (cjeloviti) pristup zdravlju
Pročitajte više

Izdvojeni proizvodi

Pogledaj sve proizvode
Naša web trgovina koristi kolačiće kako bi vam pružili bolje iskustvo i funckionalnost stranice. Koristeći naše usluge, pristajete na naše korištenje kolačića. View more
Prihvati
Odbij