Agarikus . 30 caps

57,00  (429,47 kn)

100% prirodan proizvod od divlje ubrane gljive agarikus na ekološki čistom području Altajskog gorja u Sibiru. Agarikus (Polyporus officinalis) je bijela ili žuto-bijela gljiva koja raste na deblima sibirskog ariša (Larix  sibirica).

 

Dostupno odmah
gluten GLUTEN FREE
sugar SUGAR FREE
GMO FREE

Sastav

100%  agarikus s područja Altaja u Sibiru

Opis

Agarikus (Polyporus officinalis) je bijela ili žuto-bijela gljiva koja raste na deblima sibirskog ariša (Larix  sibirica). Gljiva može dosegnuti impresivnu starost od 60 do 70 godina i promjer od 1 m, ali za ljekovite namjene ubiru se samo mlade, srednje velike gljive. Zbog vrlo visokog sadržaja rijetke agaricinske kiseline, u većini stručne literature za ovu gljivu se upotrebljava ime agarikus. Sastoji se od dva dijela: micelija, koji prodire u drvo i iz njega crpi sve hranjive tvari i gljive, koja raste na površini debla.

 

Agarikus sadrži kiseline kao što su: linolenska (20%), agaricin (9,5%), palmitinska (8,8%), arahidonska (8,7%), linolna (5,2%), behenska (6,3%), olinska (0,1%), limunska, jabučna, fumarna i ricinol. Također sadrži 7% polisaharida, 18% pektina, 14% hemiceluloze i 3% d - glukozamina (2-deoksi-2-amino-d-glukoza), sitosterol, ergosterol, glukozu, manitol, antocijanide te mineralne soli.

 

Važan sastojak agarikusa je agaricin ili agaricinska kiselina koja iz organizma odstranjuje razgradne produkte karcinoma u različitim fazama, čak i u stanju nekroze. Agaricin također pozitivno djeluje na funkciju jetre i obnovu crijevne flore, osobito nakon kemoterapije. Zbog izuzetnog ljekovitog učinka agaricina, koji je potvrđen brojnim kliničkim istraživanjima, farmaceutska industrija je agaricin počela sintetizirati. Kao farmaceutski proizvod, agaricin se prepisuje kod bolesti jetre, crijeva, želuca, bubrega i mokraćnog sustava, kod autoimunih bolesti, artritisa, multiple skleroze, epilepsije, ginekoloških bolesti, gljivičnih bolesti (kandida), infekcija te nakon kemoterapije i zračenja.

 

Iskustva kod korištenja agarikusa u liječenju, ali i kod potpore klasičnom liječenju, dokazuju da prirodne, biološki aktivne tvari imaju daleko snažniji farmakološki učinak u odnosu na sintetizirane tvari, a istovremeno nemaju štetne nuspojave. Razlog tome jest jedinstveni kemijski sastav te visok udio (do 70%) ljekovitih smola koje sadrži gljiva agarikus. Prednosti prirodnih proizvoda u odnosu na sintetizirane dokazuje doktorica farmaceutskih znanosti Polina Aleksadrovna Tsukanova iz Piatigorska u svojoj doktorskoj disertaciji  (http://medical-diss.com/farmakologiya/issledovanie-himicheskogo-sostava-i-standartizatsiya-syrya-listvennichnoy-gubki).

Zbog velikog broja proizvoda dobivenih od gljiva iz uzgoja, važno je naglasiti moćniji farmakološki učinak proizvoda dobivenih od divlje ubranih gljiva, kao što je ova ubrana na ekološki čistom području Altaja u Sibiru.

Kako koristiti?

1 kapsula 2x dnevno, 30 min prije jela.

Preventivno 1 kapsula dnevno, 30 min prije jela.

 

Agarikus ne smiju koristiti trudnice i dojilje te onkološki bolesnici u periodu primanja kemoterapije i zračenja.

Korištenje agarikusa kod onkoloških bolesnika preporuča se tek 5 tjedana nakon završetka kemoterapije ili zračenja. Na taj način se ne umanjuje učinak tih terapija, a iz organizma se izlučuju svi toksini koji su njihov produkt te toksini koji nastaju raspadanjem tumora.

 

Preporučeni protokol kod onkoloških bolesnika: prvo tromjesečje - 2x dnevno 1 kapsula i drugo tromjesečje - 1x dnevno 1 kapsula.

Kod mršavljenja se preporuča protokol: 2x dnevno po jedna kapsula u trajanju od tri mjeseca.

Zanimljivosti

Ljekoviti učinak agarikusa poznat je od antičkog doba (Avicena, Plinij) kada su ga koristili prvenstveno kod trovanja, a koristi se i u srednjem vijeku jer su vladari često bili žrtve trovanja. U 18. i 19. stoljeću, Japanci su velike količine agarikusa koristili za proizvodnju pripravaka za mršavljenje. Također, proveli su mnoga klinička istraživanja i izolirali polisaharid lanofil - kompleksni ugljikohidrat koji balansira rad jetre i time potiče razgradnju masnih stanica odnosno mršavljenje.

 

U 19. stoljeću, korištenje agarikusa proširilo se i u Europi, osobito u svrhu izlučivanja toksina i drugih štetnih tvari iz organizma te kao sredstvo za mršavljenje, što je posljedica ljekovitog djelovanja agarikusa na jetru koja pod njegovim utjecajem počinje lučiti enzime za razgradnju masnih stanica i regulaciju rada crijeva.