Bowen terapija

Bowen terapija

Naručite se za termin!

Ukoliko ste već upoznati s bowen terapijom i želite se naručiti za termin, možete nam se javiti na:

Mail adresu: kontakt@fitolab.hr

ili broj mobitela:

+385 95 373 1311

+385 91 755 4789

Cjenik usluga 2023

 

Što je Bowen terapija?

Bowen terapija je jedinstvena, neinvazivna i suptilna manualna terapija, koja se izvodi nježnim, ali vrlo preciznim manipulacijama mekog tkiva. Nježna je i potpuno bezbolna, ali vrlo učinkovita i snažna tehnika, a ujedno i jedna od najsigurnijih, bez ikakvih nuspojava.

Bowen terapija uravnotežuje organizam na fiziološkom, biokemijskom, emocionalnom  te duhovnom nivou. Objedinjuje zapadna znanstvena gledišta o fizičkom tijelu i istočnjačku tradiciju o dinamici i protoku energije kroz organizam te se često smatra poveznicom istoka i zapada.

Bowen terapija spada u područje komplementarne medicine te se provodi uz postupke propisane od strane konvencionalne medicine ili samostalno sa svrhom prevencije odnosno očuvanja zdravlja.

Temelj ove terapije je načelo da se osnovni uzrok mnogih problema mišićno-koštanog sustava, neuromuskularnih  i mnogih drugih zdravstvenih problema, nalazi u mekom tkivu (fasciji).

Bowen je holistička terapija koja djeluje na organizam u cjelini, a osim na simptome, djeluje i na uzrok prisutne tegobe.

Osnovni princip Bowen terapije

Osnovni princip i temelj Bowen terapije je poticanje organizma na samoiscjeljenje te reguliranje homeostaze (održavanje uravnoteženog i stabilnog unutarnjeg stanja organizma, unatoč vanjskim promjenama).

Tijekom tretmana, organizam ulazi u stanje duboke relaksacije, koja pokreće urođene procese i mehanizme regeneracije i samoiscjeljenja. Uslijed stimulacije fascije, mozak reagira relaksacijom okolne muskulature, boljom lokalnom prokrvljenošću i bržim regeneracijskim procesima.

Bowen terapija ne djeluje samo lokalizirano na pojedinačne tegobe, već preko fascije i autonomnog živčanog sustava uspostavlja ravnotežu u cijelom organizmu. Autonomni (vegetativni) živčani sustav dijeli se na simpatički i parasimpatički sustav. Ti sustavi imaju suprotne funkcije u organizmu pa stoga moraju biti u stalnoj dinamičkoj ravnoteži. Djelovanje simpatičkog živčanog sustava prevladava pod utjecajem stresa, fizičkog napora, emocionalnih trauma i drugih negativnih okolnosti. Iscjeljivanje organizma se pokreće tek u trenutku prebacivanja u parasimpatičko stanje koje se temelji na dubokom opuštanju, miru i odmoru.

Presudnu ulogu u umirivanju simpatičkog živčanog sustava i prijelazu u parasimpatički živčani sustav ima upravo Bowen terapija, koja je katalizator tog procesa.

Klijenti se tijekom terapije potpuno opuste, osjete duboki mir i relaksaciju, počnu ujednačeno i produbljeno disati te vrlo često utonu u san. Već nakon nekoliko pokreta se javljaju zvukovi peristaltike koji su karakteristični kada tijelo prijeđe pod kontrolu parasimpatičkog živčanog sustava. Sve ovo su pokazatelji da je prevladalo parasimpatičko stanje vegetativnog živčanog sustava i da je tada moguće samoiscjeljenje. To znači da Bowen terapija uklanja traume, blokade i bolove te tako reaktivira čak i procese iscjeljenja koji su dulje vrijeme bili blokirani.

Tijekom Bowen tretmana dolazi i do stimulacije limfnog protoka odnosno do drenaže limfe, a samim time i do detoksikacije cjelokupnog organizma.

Bowen terapija listovi

Kako se provodi Bowen terapija?

Bowen pokret poseban je i drugačiji, istodobno je vrlo nježan, ali i dovoljno čvrst.

Terapeut ga izvodi rolanjem palca i kažiprsta na točno određenim točkama na tijelu.

Takvim nježnim i opuštajućim pokretima, stimuliraju se receptori unutar fascije, koji šalju piezoelektrične impulse u centralni živčani sustav, potičući proces samoiscjeljenja.

Terapija se izvodi rukama direktno na koži ili preko lagane odjeće ako to klijent traži. Poželjno je da se pokreti izvode direktno na koži jer se tada terapeutu omogućava stalno praćenje promjena na koži i tkivu koje se tretira.

Tijekom tretmana se izvode određeni pokreti na fasciji, a nakon serije pokreta, slijede pauze od nekoliko minuta kako bi mozak klijenta mogao registrirati, integrirati i proslijediti dobivene podražaje i informacije. Nakon svakog seta pokreta, terapeut napušta prostoriju kako bi proces integracije tekao nesmetano.

Za učinkovitiju terapiju, potrebno je izbjeći nepotrebno miješanje informacija iz svjesnog dijela kore velikog mozga kako bi povratni mehanizam mogao stići na periferiju bez uznemiravanja. Zbog toga se preporučuje svesti komunikaciju između terapeuta i klijenta na neophodno (kratki komentari senzacija i stanja koje klijent prolazi).

Trajanje i učestalost izvođenja Bowen tretmana 

Bowen tretman traje između 35 i 45 minuta, a jedino je za prvi dolazak potrebno odvojiti nešto više vremena zbog uvodnog razgovora te uzimanja anamneze. Preporučeni razmak između dva tretmana je tjedan dana, a ne bi trebao biti dulji od 10 dana.

U ciklusu od nekoliko Bowen tretmana te neposredno nakon zadnjeg Bowen tretmana, nije preporučljivo koristiti ostale terapije poput fizioterapijskih i elektroterapijskih procedura, osteopatije, kiropraktike i sličnih tretmana, kako se ne bi preusmjerio ili neutralizirao val impulsa poslan središnjem živčanom sustavu.

Tretman se može kombinirati s homeopatijom, kinesiotapingom, dijetama, biljnim pripravcima, zvukoterapijom te raznim oblicima vježbanja i aktivnosti jer one ne ometaju impulse poslane u središnji živčani sustav.

Bowen terapija glava

Kome se sve preporučuje Bowen terapija? 

Bowen terapija je izuzetno nježna tehnika te se stoga može koristiti u svim dobnim skupinama, od rođenja do kasne starosti.

Bowen tretman se koristi za ozdravljenje već prisutnih smetnji i kroničnih problema, za olakšavanje boli, ali i kao preventivni i opuštajući tretman pa ga mogu koristiti i zdravi ljudi zbog općeg balansa i povećanja imuniteta. Vrlo često se koristi kao potporna terapija uz već propisanu osnovnu terapiju koju nadopunjuje.

Prije svega, ova terapija je korisna za one koji dugo trpe bol, a nisu našli tehniku koja bi im pomogla.

Tretman je izrazito pogodan za trudnice s obzirom na to da je njima teže pronaći tretmane koje u periodu trudnoće mogu koristiti.

Bowen tehnika može biti suportivna terapija kod stanja kod kojih je povećan unos toksina (terapije velikim količinama lijekova, kemoterapija, zračenja) te kod liječenja ovisnosti i svih tegoba vezanih uz stres (nesanica, glavobolja, migrena,...).

Danas je sve više koriste i sportaši za održavanje svog tijela i poboljšanje opće forme, a samim time i rezultata.

Preporuke nakon Bowen tretmana 

Piti dovoljne količine vode – barem 6-8 čaša (ovisno o konstituciji).

Kod tuširanja koristiti toplu, a ne vruću vodu.

Nakon tretmana, svakih pola sata napraviti nekoliko koraka.

Izbjegavati veće tjelesne napore i intenzivne vježbe, a što više hodati i boraviti u prirodi.

Izbjegavati elektroterapije kao i neke manualne tehnike (npr. kiropraktika) do sljedećeg dolaska.

 

Najčešće indikacije za Bowen tretman

 • Područje kralježnice - bolovi, osteoartritis, skolioza, diskopatije, išijas, uklještenja, trzajne ozljede, miogeloze, spondiloze, kompresivni sindromi, loša postularna držanja, smanjena mobilnost
 • Tegobe u području glave - glavobolje, migrene, vrtoglavice, tinitus
 • Koljeno, stopalo i gležanj - stanja nakon prijeloma i drugih ozljeda, nakon operacija, gonartroze
 • Rameni zglob – iščašenja, sindrom bolnog ramena, smrznuto rame, nakon operacija
 • Lakat i ručni zglob - teniski i golferski lakat, sindrom karpalnog tunela, stanja nakon prijeloma i drugih ozljeda
 • Dišni organi - astma, peludna groznica, alergije, bronhitis, sinusitis. Terapiju peludne groznice (rinosinusitisa, alergija na trave, korov, ambroziju itd.) treba započeti kao preventivni tretman, otprilike 6 tjedana prije cvjetanja alergena.
 • Čeljusni zglob - uklještenja čeljusnog zgloba, bolovi i trnjenje lica, bruksizam, problem sa štitnjačom
 • Sve vrste artritisa - smanjuju se bolovi i otekline, povećava mobilnost, normalizira se napetost u tkivima
 • Neurološke tegobe – multipla skleroza, cerebralna paraliza, oporavak nakon moždanog udara ili ozljeda živaca (pareze i paralize)
 • Probavni organi - problem s probavom i crijevima, Chronova bolest, žgaravica, nadutost, grčevi, opstipacije
 • Unutarnji organi - tegobe i poremećaji funkcije bubrega, srca, jetre i žuči
 • Reproduktivni organi - menstrualni poremećaji (pms), inkontinencija, neplodnost, tegobe s prostatom i jajnicima, ciste na dojkama
 • Trudnoća i porod- tegobe za vrijeme trudnoće, poroda i poslije poroda, bol/napetost u prsima i problem kod dojenja
 • Novorođenčad - kolike, refluks, povraćanje u mlazu, cerebralna paraliza (pomaže kod opuštanja mišića i vezivnog tkiva te uravnotežuje neurološki sustav). Rezultati su nevjerojatni, a placebo efekt je isključen.
 • Sportske ozljede - akutne i kronične ozljede tetiva, ligamenata, mišića, zglobova
  Preventivni tretmani za povećanje tjelesne spremnosti sportaša, uklanjanje umora, relaksacija muskulature, povećanje stabilnosti i koordinacije, ubrzana eliminacija otpadnih produkata metabolizma
 • Akutni i kronični umor (bez patoloških uzroka)
 • Potpora pri mršavljenju
 • Rehabilitacija poslije operacija
 • Preventivna terapija, opuštanje i kontrola stresa
 • Hiperaktivnost

Odaberite individualan pristup

Savjetovanje farmaceuta
Personalizirane terapije
Holistički (cjeloviti) pristup zdravlju
Pročitajte više

Izdvojeni proizvodi

Pogledaj sve proizvode
Naša web trgovina koristi kolačiće kako bi vam pružili bolje iskustvo i funckionalnost stranice. Koristeći naše usluge, pristajete na naše korištenje kolačića. View more
Prihvati
Odbij